Kort voor de beursgang: Spotify is nu de muziekindustrie

Het muziekplatform Spotify is met Rise een project gestart dat een eigen selectie van opkomende artiesten moet lanceren. Dat heeft Troy Carter, hoofd creatieve diensten van Spotify, bekend gemaakt.

Carter wijst er daarbij op dat zijn bedrijf wereldwijd op het grootste distributiesysteem voor muziekstreaming kan terugvallen. Die infrastructuur kan volgens hem dan ook worden ingezet om de carrière van interessante jonge muzikanten te ondersteunen. Lauv, Russell Dickerson, Kim Petras en Trippie Red zijn de eerste artiesten die in het programma van Rise worden opgenomen. Onder meer krijgt het viertal een bevoorrechte plaats in de playlists van Rise. Maar ook worden promoties, televisie-reclame en speciale live evenementen voorzien. Spotify heeft wereldwijd inmiddels 140 miljoen actieve gebruikers. Er zijn nu ook 60 miljoen betalende abonnees. Met een dergelijk bereik kan de steun van Spotify voor muzikanten een belangrijk verschil maken. “Spotify wil voor de sector dezelfde rol vervullen die Music Television (MTV) en Hot 97 in het verleden in de muziekwereld hebben vervuld,” benadrukte Troy Carter in een gesprek met het muziekmagazine Billboard. MTV betekende met zijn populaire videoplatform voor vele muzikanten een cruciale hefboom naar een succesvolle carrière. Het radiostation New Yorkse radiostation Hot 97 vertolkte een gelijkaardige rol voor vele hiphop-artiesten.

100 miljard dollar

Met Rise boort Spotify ook een nieuw segment van de muziekmarkt aan. De activiteiten van het bedrijf gaan inmiddels veel verder dan zijn oorspronkelijke service met muziekstreams. Inmiddels is Spotify immers geëvolueerd tot een vooraanstaand platform voor de ontdekking van nieuwe muziek. Bovendien is het bedrijf met zijn playlist RapCaviar een belangrijk talent-incubator geworden, terwijl ook kan worden teruggevallen op een netwerk van populaire radiostations. Na YouTube is Spotify ook het belangrijkste platform voor het beluisteren van muziek geworden. Er kan dan ook worden gesteld dat Spotify op zichzelf een eigen muziekindustrie heeft uitgebouwd. Later dit jaar of begin volgend jaar wordt een beursgang voorzien. Daarbij zou aan het bedrijf een waarde van ongeveer 20 miljard dollar worden gekoppeld. Verwacht wordt dat Spotify tegen volgende zomer 100 miljoen betalende abonnees zal tellen. Die groep zou tegen eind dit decennium tot 500 miljoen gebruikers moeten uitgroeien. Daarmee kan de muziekdienst volgens experts op langere termijn mogelijk uitgroeien tot een bedrijf met een waarde van 100 miljard dollar. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20