Beursanalisten houden hart vast voor COVID-piek rond Chinees Nieuwjaar

Beursexperts tasten in het duister over hoe de gezondheidssituatie in China, waar wellicht een verdere explosie van coronabesmettingen gaat plaatsvinden, het sentiment op de financiële markten gaat beïnvloeden.

Waarom is dit belangrijk?

De abrupte afschaffing van het draconische Zero COVID-beleid in China leidt tot grote onzekerheid, ook bij beleggers. De grote vrees is dat de officiële cijfers geen juist beeld zullen geven van de situatie op het terrein.

De prognoses: Nog weken van onzekerheid.

  • Hoewel de autoriteiten hun Zero COVID nu al hebben beëindigd, verwacht zakenbank JP Morgan dat de echte coronapiek vermoedelijk pas tijdens het Chinese Nieuwjaar op 22 januari zal vallen.
  • Ook volgens CBC-econoom Bernard Keppenne zou de situatie nog wel eens kunnen verslechteren met het Chinese Nieuwjaar. Dan reizen veel Chinezen van de steden naar het platteland, “waardoor het aantal besmettingen en de overbezetting van ziekenhuizen nog verder kan toenemen”.
  • Nog volgens Keppenne is de situatie zorgwekkend, onder meer omdat de vaccinatiegraad te laag lag, terwijl de gebruikte vaccins niet zijn aangepast aan de Omikronvariant. “De lijst van landen die tests zullen eisen voor bezoekers uit China groeit, en de vrees voor een ongecontroleerde toename van het aantal besmettingen in China weegt op de aandelenmarkten.”

Warm en koud: De beurzen lijken om nog andere redenen niet goed raad te weten met de verrassende ontwikkelingen in China. De hervatting van het reisverkeer naar China is een positieve impuls voor de wereldeconomie, maar de groeiende vraag vanuit China kan leiden tot hogere prijzen voor energie en grondstoffen, waardoor de centrale banken de rente nog verder moeten verhogen om de inflatie te bestrijden. “Daarom hebben we afwisselend warme en koude marktreacties”, zei Ipek Ozkardeskaya van Swissquote Bank.

Informatie-oorlog:

  • Chinese staatsmedia beweren dat de ommekeer in het beleid helemaal niet zo abrupt is als het Westen denkt en dat de zaak onder controle is. De officiële coronagerelateerde sterftecijfers die Beijing gepubliceerd heeft, liggen volgens internationale experts evenwel onrealistisch laag.
  • “Het probleem op dit moment is dat het onmogelijk is om het aantal besmettingen en het aantal overlijdens te kennen, omdat de Chinese autoriteiten hebben besloten ‘de thermometer te breken’ door alle tests stop te zetten”, zegt Keppenne.

Het bredere plaatje: De markten zijn bezorgd of ’s werelds op één na grootste economie in staat is om te herstellen. De Wereldbank rekent voor dit jaar op een groei van slechts 2,7 procent, wat naar Chinese maatstaven erg laag is.

(fjc)

Meer