Beurs Moskou zit in de lift bij heropening

De handel op de beurs van Moskou is donderdag weer van start gegaan, na bijna een maand sluiting. Van een crash is geen sprake, de koersen laten zelfs grote stijgingen zien.

De richtinggevende MOEX-index (Moscow Exchange Russia Index ) stond na twee uur handel zowat 9 procent hoger. De beurskoersen van de energiebedrijven Gazprom en Lukoil lieten forse stijgingen zien, ondanks eerder pessimisme over de toekomst van de beurs in Moskou.

De beurs was gesloten sinds de inval in Oekraïne een maand geleden. De Russische autoriteiten namen de maatregel vooral om binnenlandse beleggers te beschermen tegen een crash, na de westerse economische sancties tegen Rusland. Onder meer de koersen van Gazprom en Lukoil kregen op 24 februari, bij de start van de oorlog tegen Oekraïne, meteen rake klappen.

Short-selling verboden

De handel startte donderdag om 9.50 uur in Moskou (7.50 uur Belgische tijd) en eindigt om 14.00 uur. Hoe de handel daarna zal verlopen, zal de centrale bank nog bekendmaken.

Er mag in 33 aandelen uit de MOEX worden gehandeld. Naast Gazprom en Lukoil gaat het onder meer ook om Sberbank. Short gaan (speculeren op koersdalingen) op deze aandelen is evenwel nog steeds verboden, maakte de Russische centrale bank woensdag bekend. Er gelden ook beperkingen voor niet-Russische beleggers.

“Buitenlandse aandeelhouders mogen niet verkopen, er mag niet worden geshortselld en de overheid pompt 10 miljard dollar in het systeem ter ondersteuning. De MOEX-index klimt daardoor kort na de gedeeltelijke heropening hoger. Maar als de beurs de spiegel moet zijn van de economie, dan is die dus wel erg kromgetrokken”, schrijft KBC Securities in een commentaar.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20