Betrouwbaarste indicator van nieuwe recessie voorspelt weinig goeds

Bij de voorspelling van de laatste drie Amerikaanse recessies blijkt de meest betrouwbare indicator de vrouwelijke vruchtbaarheid te zijn geweest. Tot die conclusies komen onderzoekers van het Amerikaanse National Bureau of Economic Research (NBER).

Dat adviesorgaan is niet het eerste het beste. Niet minder van 16 van de laatste 31 winnaars van de Nobelprijs voor Economie waren of zijn bij het NBER betrokken.

De vruchtbaarheid van de Amerikaanse vrouw blijkt dus een meer betrouwbare indicator dan andere graadmeters die economen graag aanhalen (het consumentenvertrouwen, de aankoop van duurzame goederen, etc, )

Uit de studie blijkt dat telkens vrouwen minder kinderen gaan baren er zes maanden later een recessie volgt en dat volgens de onderzoekers ‘met een opvallende regelmaat’. Dat was namelijk het geval voor de grote crises van 1991, 2001 en 2008.

De bijhorende grafiek opgemaakt door de Financials Times geeft in het lichtgrijs de voormelde recessies aan. Voor elke recessie aanvangt is een steile daling van het aantal geboortes merkbaar (blauwe lijn). Die wordt vergezeld van een steile daling van het bbp (rode lijn = economische krimp).

Uiteraard dringt de vraag zich op waar we vandaag staan? Het antwoord stond in de New York Times van 3 juli vorig jaar: “U.S. Fertility Rate Reaches a Record Low

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20