Betoging bij Europese top in Slovenië loopt uit de hand

Op de EU-top in Ljubljana zijn betogers slaags geraakt met de politie. Ze protesteren tegen de Sloveense coronamaatregelen en gebruiken de EU-top als platform om meer aandacht van internationale media te krijgen.

Premier De Croo werd dinsdagavond ontvangen in een brandend Slovenië. Net zoals de andere Europese regeringsleiders was hij uitgenodigd op de Europese Top in het kasteel van Brdo. In de hoofdstad Ljubljana en rond het landgoed wordt uitvoerig geprotesteerd tegen de huidige coronamaatregelen van de Sloveense regering. De politie zet traangas en waterkanonnen in om de betogers uiteen te drijven. Delen van de hoofdstad zijn ook volledig afgezet door politie.

Maarschalk Twito

Ook bij de Bled Strategic Forum begin september waren betogers afgezakt naar de EU-conferentie. Het protest richt zich vooral tegen premier Janez Janša. De betogers ontrolden een vlag met swastika’s met streep door. Ze eisen duidelijkheid over de link tussen premier Janša en neo-nazistische groeperingen in Slovenië.

Premier Janša is niet onbesproken in eigen land. Tijdens de Sloveense onafhankelijkheidsoorlog was hij minister van Defensie, ondertussen is hij al voor de derde keer premier. Hij bracht ook enkele jaren door in de gevangenis vanwege een corruptiezaak. Onder sceptici krijgt hij de bijnaam “Maarschalk Twito”, een knipoog naar de Joegoslavische dictator Tito en Janša’s favoriete medium Twitter, waarop hij regelmatig Trumpiaanse uitspraken doet.

Repressief

Janša voert een zeer repressief coronabeleid. Zo moeten Slovenen die werken bij overheidsdiensten een Covid Safe Ticket tonen; zonder volledige vaccinatie of negatieve test mogen ze niet gaan werken. In Slovenië is slechts 48% van de bevolking volledig gevaccineerd.

De Croo en zijn collega-regeringsleiders bespraken gisterenavond de stijgende energieprijzen en de relatie tussen de EU en de Verenigde Staten en China. Vandaag staat in teken van de relatie tussen de EU en de Balkanlanden, waarvan bijvoorbeeld Albanië, Montenegro en Servië verwachten binnenkort toe te treden tot de EU. Toch zorgen conflicten tussen Balkanlanden dat de EU hun lidmaatschap op de lange baan schuift.

Lees ook:

Meer