“Het is beter om de inflatie enkele jaren hoog te houden dan de VS in een recessie te storten”

De Federal Reserve heeft de afgelopen maanden meermaals de rente verhoogd om de torenhoge inflatie te bestrijden. Nu wordt gevreesd dat de Verenigde Staten (VS) door het striktere geldbeleid afstevenen op een recessie. “Het is beter om de inflatie enkele jaren hoog te houden dan de VS in een recessie te storten”, zegt Ken Rogoff, de voormalige hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Door de oorlog in Oekraïne en de aanhoudende problemen in de toeleveringsketens is de inflatie in onder meer de eurozone en de VS de afgelopen maanden fors opgelopen. Als reactie op de stijgende levensduurte verhogen de centrale banken de rente. De Federal Reserve gaat dat deze maand voor de vierde keer op rij doen, na een verhoging met 75 basispunten vorige maand.

Een recessie

Zo’n renteverhoging is niet zonder gevaar. Indien de rente te snel wordt opgetrokken, dreigt de Amerikaanse economie in een recessie terecht te komen. Dat komt onder meer omdat het voor gezinnen, bedrijven en overheden duurder wordt om schulden aan te gaan.

Volgens Rogoff staat de Federal Reserve voor een zo goed als onmogelijke uitdaging. “Ik denk niet dat de Fed de inflatie kan inperken zonder de VS in een recessie te storten”, zegt hij in een reactie tegenover de Amerikaanse nieuwssite CNN. “De toezichthouder moet al heel veel geluk hebben.”

Het rentebeleid ongewijzigd laten is ook geen optie. In dat geval blijft er veel geld naar de economie stromen, waardoor de inflatie nog verder dreigt te stijgen. En dat willen de toezichthouders koste wat kost vermijden. In de Fed-notulen van de rentevergadering van juni staat te lezen dat de Federal Reserve bereid is om nog striktere maatregelen te nemen als de inflatie niet aan kracht verliest. De Amerikaanse toezichthouder streeft naar een inflatie van gemiddeld 2 procent. In mei is het leven in de VS uit op 8,6 procent duurder geworden.

“Liever een hoge inflatie dan een recessie”

Rogoff is niet te spreken over hoe de Federal Reserve de inflatie tot nu toe heeft aangepakt. “De toezichthouder heeft veel te lang gewacht om de voet van het gaspedaal te halen”, klinkt het. “Daarnaast heeft de Fed de impact van de oorlog in Oekraïne en de problemen met de toeleveringsketens op de inflatie veel te lang onderschat.”

“Ik denk dat het beter is om de inflatie enkele jaren hoog te houden dan de VS in een recessie te storten”, besluit Rogoff. “Er is geen gemakkelijke uitweg.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20