Betekent nieuwe robot in Amazons magazijnen einde van menselijke werknemers?

De e-commercereus Amazon heeft zijn nieuwe werknemer, gemaakt van metalen onderdelen, bouten en elektrische circuits, geïntroduceerd. Hij kan de hele dag voorwerpen oppakken, neerzetten en verplaatsen, zonder te klagen en zonder nood aan eet- en toiletpauzes. De ideale werknemer voor het bedrijf.

Zijn de magazijnen van Amazon voorbestemd om van hun menselijke werknemers te worden ontdaan? Hoewel dat nog een paar jaar zal duren, is het zeer waarschijnlijk. De machines die daarvoor nodig zijn, zijn al op weg. Het Amerikaanse bedrijf heeft zojuist een nieuwe robot in zijn magazijnen verwelkomd.

Deze “eerste volledig autonome robot”, Proteus genaamd, heeft alles om te behagen. Dankzij “veiligheids-, perceptie- en navigatietechnologieën” kan de robot door de gangpaden bewegen om voorwerpen op te rapen, te plaatsen en te verplaatsen, en daarbij menselijke werknemers vermijden.

Met behulp van zijn sensoren kan de robot de aanwezigheid van een persoon in de buurt detecteren, stoppen om hem veilig te laten passeren en vervolgens zijn weg verder afleggen. Dit vermindert het aantal ongevallen op de werkplek, een van de zwakke punten van het bedrijf. Bovendien zorgt Proteus ervoor dat “de noodzaak voor mensen om zware voorwerpen met de hand te verplaatsen, vermindert”.

Magazijnen worden gerobotiseerd

Dit is duidelijk niet de eerste robot van Amazon. De e-commercegigant heeft al verschillende robots in zijn magazijnen, maar tot nu toe waren die om veiligheidsredenen beperkt tot bepaalde gebieden, omdat ze menselijke werknemers niet konden ontwijken.

Verwacht wordt dat het aantal robots binnen het bedrijf alleen maar zal toenemen. Amazon heeft nog een aantal robotsystemen aangekondigd, waaronder Cardinal, een robotarm die pakketten tot 20 kilo kan optillen en verplaatsen. Met behulp van hun computervisiesysteem kunnen de robots afzonderlijke pakketten selecteren en optillen, zelfs als ze gestapeld zijn.

In afwachting van machines die menselijke werknemers kunnen vervangen, maakt Amazon ook het leven van zijn medewerkers van vlees en bloed gemakkelijker. Het bedrijf heeft een camerasysteem onthuld dat automatisch verpakkingen herkent – vergelijkbaar met de technologie die in zijn kassaloze winkels wordt gebruikt – en dat de manuele scanning van streepjescodes door menselijke werknemers moet vervangen. Dit kan bijvoorbeeld een paar seconden schelen bij het orderverzamelen.

Een zuiver robotische operatie?

Hoewel Amazon Forbes verzekerde dat het idee om “mensen door machines te vervangen gewoon een vergissing is”, is het moeilijk om te beweren dat het bedrijf daar niet naar op weg is. Tekorten aan arbeidskrachten, vakbondsproblemen, ongevallen of gewoon menselijke capaciteit kunnen Amazon uiteindelijk in deze richting duwen.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20