BUFFETT: ‘In Europa beter af met mijn geld in een matras’

Financiële specialisten maken zich zorgen over de wedloop naar negatieve rente die centrale banken wereldwijd hebben ingezet.

Nu na de Bank of Japan en de Europese Centrale Bank ook de Amerikaanse Federal Reserve de invoering van een negatieve intrestvoet overweegt dreigt de wereld verslaafd te raken aan de groeiende schuldenberg. Deze keer zou die het bankensysteem helemaal onderuit kunnen halen.

Vorige week nam de baas van JP Morgan de opmerkelijke beslissing om 26,6 miljoen dollar uit eigen zak, zowat z’n volledige jaarsalaris, te gebruiken om aandelen van zijn eigen bank te kopen. Die beslissing hielp dan wel om de vrije koersval van het aandeel JP Morgan te stoppen, het bewijst ook hoe fragiel de grootste banken ter wereld geworden zijn, zo schreef de Financial Times.

Warren Buffett

Waarom zouden mensen hun geld bij een bank stallen, als ze daardoor elke maand armer worden? De Amerikaanse superbelegger Warren Buffett heeft miljarden euro bij Europese banken uitstaan:

‘Ik zou beter af zijn met een grote matras en daarin al mijn geld stoppen. Alleen vind ik geen vertrouwenspersoon om op die matras te slapen.’

“Er is een gevoel ontstaan dat centrale banken niet langer de ultieme redding kunnen bieden”. Axel Weber van de Zwitserse bank UBS beschreef het probleem als volgt: “De bijwerkingen van de medicatie worden sterker, de positieve effecten zwakker.”

Een wereld met negatieve rentevoeten

Waar alle bankiers bang voor zijn, schrijft de Britse krant The Guardian, is dat “we in een wereld met negatieve intrestvoeten terecht dreigen te komen.” Voor The Times is het duidelijk dat de wereld steeds afhankelijk wordt van het op schulden gebaseerde groeimodel dat aan de basis lag van de vorige financiële crisis. Ook al kunnen investeerders zich op lange termijn misschien aanpassen aan deze marktomstandigheden, de situatie blijft, zo besluit de Financial Times, bijzonder onstabiel.