Werden de bestormers van het Braziliaanse Congres een handje geholpen door de veiligheidstroepen?

De Braziliaanse president Lula da Silva vermoedt dat Braziliaanse veiligheidstroepen de demonstranten een handje hielpen bij de bestorming van het Congres. Zo zouden de deuren van de bestormde gebouwen niet op slot zijn geweest.

Waarom is dit belangrijk?

Op 8 januari bestormde een woedende menigte verschillende overheidsgebouwen in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia. Ze braken door de politiebarrières aan het Congres, het presidentieel paleis en het Hooggerechtshof. Meer dan tachtig mensen raakten gewond na clashes met de politie; meer dan 1.500 demonstranten zouden zijn gearresteerd.

In het nieuws: werden de relschoppers geholpen van binnenuit?

  • De Braziliaanse president Lula vreest alvast van wel. Volgens hem waren onder meer de deuren van het Planalto, het presidentieel paleis, niet vergrendeld. De bestormers konden gewoon binnen lopen, geen enkele deur werd opengebroken.
  • Daarop beloofde de president om al het personeel grondig te gaan screenen. Een groot deel hiervan werd aangenomen door de vorige president Jair Bolsonaro. Net hij is de aanleiding voor de bestormingen nu. Sinds hij de presidentverkiezingen verloor op 30 oktober, roept de voormalige legerofficier op dat die ‘gestolen zouden zijn’, en dat hij de ware president is.
  • Bolsonaro omringde zich als president met enkele getrouwen. Zo kregen verschillende veteranen uit het Braziliaanse leger een functie in zijn administratie. Daarnaast gingen ook kennissen aan de slag bij verschillende instellingen, zoals het presidentieel paleis.

Waar zit hij? Bolsonaro zelf vertoeft momenteel in de VS. Maar voor hoe lang nog?

  • Na de bestorming van het Congres zijn de gemoederen allerminst bedaard. De veiligheidstroepen moesten al verschillende ‘kampen’, die kwade Brazilianen optrokken in de buurt van belangrijke overheidsinstellingen, afbreken.
  • De voormalige president Bolsonaro laat er waarschijnlijk geen slaap over. Hij vertrok op 30 december naar Florida, twee dagen voor de beëdiging van Lula. Geruchten gingen de ronde dat hij zou verblijven op Mar-a-Lago, het resort van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, maar dat kon niet worden bewezen.
  • Bolsonaro zou zich wel bevinden in de stad Orlando, en werd daar op 8 januari ook naar een lokaal ziekenhuis gebracht. Hij zou complicaties hebben ondervonden aan een oude steekwonde. Die kreeg hij in 2018, toen een kwade Braziliaan hem aanviel tijdens zijn campagne voor de Braziliaanse presidentsverkiezingen.
  • De vraag is maar hoe lang hij nog in de VS vertoeft. Vanuit Brazilië groeit de roep om hem te laten terughalen naar het land. Ook verschillende Democratische politici in de VS willen Bolsonaro zo snel mogelijk het land uit werken. 46 Parlementsleden roepen president Joe Biden nu op om het visum van Bolsonaro in te trekken. De bestorming van het Capitool, in gang gestoken door Donald Trump, ligt ongetwijfeld nog vers in het geheugen.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20