Rust keert terug na bestorming Congres door Bolsonaristen: 300 arrestaties, twee overheidsmandatarissen onder vuur

Zondag bestormden duizenden Braziliaanse demonstranten het Congres, presidentieel paleis en Hooggerechtshof. De politie en Nationale Garde kwam tussenbeide, en zorgde dat alle bestormers uit de gebouwen werden verwijderd.

Waarom is dit belangrijk?

Exact twee jaar en twee dagen vond een gelijkaardige gebeurtenis plaats, toen woedende supporters van Amerikaans president Donald Trump weigerden zijn verkiezingsnederlaag te erkennen, en daarop het Capitool, de plek waar het Huis van Afgevaardigden en de Senaat zetelen, bestormden. Ook de aanhangers van de Braziliaan Jair Bolsonaro weigeren het presidentschap van Luiz Inacio Lula te erkennen, en menen dat de verkiezingen vervalst zijn.

De context: Duizenden Bolsonaro-aanhangers bestormden de gebouwen van de trias politica in Brazilië.

  • Eerst kwam het nieuws naar buiten dat woedende demonstranten door de dranghekken van de politie waren gebroken aan het Nationaal Congres, waar het Parlement en de Senaat zetelen. De menigte beklom het dak van het gebouw en drong via ramen en deuren naar binnen.
  • Niet veel later raakte bekend dat ook het Hooggerechtshof, het symbool van de rechterlijke macht, bestormd werd. En ook het Planaltopaleis, waar president Lula zijn officiële residentie heeft, werd aangevallen door de Bolsonaristen.

Stand van zaken: De hoofdstad is weer in handen van de overheid; 300 betogers zouden zijn aangehouden door de politie.

  • De Policia Civil do Distrito Federal, de lokale politie die instaat voor het Federaal District rond de hoofdstad (vergelijkbaar het Amerikaanse District of Columbia), bevestigde dit cijfer zelf via Twitter. “300 gearresteerd. Het onderzoek gaat door totdat het laatste lid is geïdentificeerd”, schrijft men. Ook op de luchthaven werd een man gearresteerd, die verdacht wordt van het bezitten en willen plaatsen van een bom.
  • Daarnaast worden verschillende overheidsfunctionarissen al uit hun ambt ontzet of geschorst, omdat zij te weinig rekening hadden gehouden met een degelijke bescherming van de overheidsinstellingen. Zo beval Alexander de Moraes, een rechter aan het Hooggerechtshof, dat de gouverneur van het Federaal District, Ibaneis Rocha, drie maanden wordt geschorst.
  • Ook vraagt de openbare aanklager het ontslag van Anderson Torres, de veiligheidsverantwoordelijke van het District, en andere hooggeplaatste ambtenaren die verantwoordelijk zijn. Torres zou zich op dit moment bevinden in Orlando in het Amerikaanse Florida, waar ook Bolsonaro zich bevindt. Hij was tevens minister van Justitie en Openbare Veiligheid onder de ex-president. Toen het nieuws over de Congresbestorming bekend raakte, werd Torres al tijdelijk geschorst uit zijn ambt, nota bene door Ibaneis Rocha.
Meer