Beschouw je jezelf als succesvol?

Op het ogenblik dat je tijdens een sollicitatiegesprek de vraag wordt gesteld: “Beschouw je jezelf als succesvol?”Dan zal al snel ook de vervolgvraag aan je worden voorgelegd: “Waarom denk je dat?” De werkgever zal zo namelijk proberen om je prestaties uit het verleden te beoordelen en tevens te bepalen of je gedreven wordt om een aantal beoogde resultaten te bereiken in de toekomst. Deze vraag zal daarnaast je gesprekspartner tijdens dit belangrijke gesprek in staat stellen om te achterhalen op welke wijze je je succes definieert.

Het is goed te begrijpen dat je je jezelf niet al een volledig succes zul zien en omschrijven. Desondanks kun je deze vraag tijdens een sollicitatiegesprek het beste zien als een uitgelezen kans om de beroepsmatige kenmerken op te sommen waar je trots op bent of een bijzondere prestatie kunt noemen die je in een voormalige functie hebt geleverd.

Hoe kun je vragen beantwoorden over je successen?

Het meest eenvoudige deel van je antwoord is het deel waarin je vol vertrouwen vertelt dat je jezelf als een succesvol werknemer kunt maken. Je moet er wel voor zorgen dat je de werkgever recht in de ogen kunt blijven kijken en je verhaal kunt doen op een zelfverzekerde toon. Een meer uitdagende opdracht is echter om voorbeeld aan te kunnen halen dat je verhaal kan staven.

Wanneer je dan ook zorgt voor één of twee voorbeelden van situaties waarin je je in hebt gezet en een professioneel doel hebt weten te bereiken. Je gaat in het kort uitleggen op welke manier je elk succes hebt geboekt. Je kunt bijvoorbeeld een obstakel hebben genomen, effectief een team geleid of je tijd op een effectieve manier in hebben gedeeld. Het doel van het beantwoorden van deze vraag is namelijk om je vastberadenheid en bereidheid te tonen met betrekking tot het aangaan van uitdagingen en de gewenste resultaten te bereiken.

Je zou ook successen aan kunnen halen die je hoopt te bereiken in de toekomst, of waar je momenteel mee bezig bent om te verwezenlijken. Wanneer je bijvoorbeeld je succesvolle verkoopcijfers wilt benadrukken, dan kun je eveneens uitleggen hoe je deze succesvol hoopt te verbeteren in de toekomst. Dit zal namelijk aantonen dat je snakt naar nieuwe uitdagingen die een nieuwe functie met zich mee zou kunnen brengen. Zodra je een basis hebt gevormd voor succes op je werk, dan kun je een persoonlijke prestatie toevoegen, zoals wanneer je een toegewijde ouder of een gedreven marathonloper bent, en zo je antwoord absoluut positief af te ronden. 

Hoe kun je je voorbereiden?

Doordat dit een veel voorkomende vraag is tijdens een sollicitatiegesprek, dien je je antwoord van tevoren altijd goed voor te bereiden. Voor het gesprek kun je je CV nog eens goed doornemen en één of twee van de prestaties uit je werkverleden noteren, hoe klein deze ook mogen zijn. Vervolgens ga je nadenken over de situatie, de vaardigheden of kennis die je hierbij hebt benut om positieve resultaten te kunnen bereiken. Vervolgens ga je de eisen analyseren van de functie waar je voor gaat solliciteren en focus je daarbij op de zaken die overeenkomen met de gewenste kwalificaties voor de meest ideale kandidaat, die zul je hoogst waarschijnlijk prima kunt vinden in de vacature of op de website van de onderneming.

Voorbeelden van correcte antwoorden

  • Ik beschouw mezelf als iemand die absoluut succesvol is omdat ik altijd alles in het werk zal stellen voor mijn klanten. Ik heb dan ook de hoogste omzetcijfers van iedereen bereikt binnen mijn vorige bedrijf. Maar ik ben niet tevreden met slecht één succesje. Ik kijk er dan ook naar uit om hard te werken en om door middel van effectief te communiceren met toekomstige klanten mijn verkoopcijfers nog verder te verbeteren.
     Ja, ik beschouw mezelf als succesvol. Ik denk dat mijn bereidheid om nieuwe uitdagingen aan te nemen en hard te werken me dit succes op hebben geleverd. Toen ik bijvoorbeeld als vrijwilliger aan was gesteld om een ​​project te beheren voor mijn bedrijf, bij dat project had ik de leiding over 20 medewerkers. Ik had echter nog nooit eerder een dergelijke grote groep medewerkers onder mijn hoede gehad, maar het lukte me uiteindelijk wel. Vanwege mijn harde werk, effectieve communicatie en duidelijke doelen, wist ik dan ook effectief het team te leiden en we voltooid onze taak nog voordat de gestelde deadline was bereikt. Ik wil dan ook zeker geen uitdagingen uit de weg gaan en ik weet dat dit me ook succes op zou gaan leveren als ik in dienst zou worden genomen door uw bedrijf.
     Ik beschouw mezelf als succesvol vanwege mijn vermogen om goed op te schieten met anderen, inclusief werkgevers, medewerkers en klanten. Mijn vriendelijke persoonlijkheid, in combinatie met mijn vermogen om effectief te communiceren, helpt me namelijk om relaties op te bouwen en resultaten te bereiken, in het bijzonder als het gaat om het uitvoeren van teamprojecten. Natuurlijk beschouw ik mezelf ook als succesvol op andere gebieden in mijn leven; het hebben van drie prachtige kinderen die de middelbare school met glans hebben doorlopen en is waarschijnlijk één van mijn grootste successen.

 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20