Bescherming walvissen kost Amerikaanse kreeftenvissers helft van alle jobs

In het Amerikaanse Maine wordt angstvallig gewacht op nieuwe regels die de noordkaper moeten beschermen. Dat is een walvis die de omvang heeft van een autobus en met uitsterven bedreigd is. In de Amerikaanse staat Maine werken 4.800 mensen in de kreeftenindustrie. Die is goed voor een jaaromzet van 1,5 miljard dollar.

Sinds 2017 zijn aan de Amerikaanse Oostkust ruim 30 noordkapers dood teruggevonden, waarvan 18 in de Canadese Sint-Lawrencebaai. Geschat wordt dat naast de visserschepen ook zo’n 800.000 vislijnen en -netten de passage van de noordkapers in de regio hinderen.

De nieuwe federale regelgeving zal tegen november klaar zijn. Gevreesd wordt voor een halvering van het aantal vislijnen. Dat zou een catastrofe zijn voor de lokale economie. In Maine is zowat elke job in de landbouwsector er een in de kreeftenindustrie. Volgens de lokale kreeftenvissers wordt Maine onrechtvaardig hard getroffen door de verstrenging van de regels. “Walvissen mogen niet worden uitgeroeid, maar wij evenmin”, luidt het daar.

De meeste dode noordkapers werden recent overigens in Canada aangetroffen, niet in de VS.

Noordkaper dermate in gevaar dat zelfs één overlijden per jaar te veel is

Volgens wetenschappers is de noordkaper dermate in gevaar dat zelfs één overlijden per jaar er een te veel is. Een recente studie daaromtrent leert dat van de 70 dode noordkapers die men in de periode 2003 – 2018 terugvond er 22 stierven nadat ze vast raakten in visnetten.

In totaal zouden er nog 400 noordkapers in leven zijn, waarvan minder dan 95 vruchtbare vrouwtjes.

Wetenschappers denken dat steeds meer walvissen richting Canada trekken omdat de opwarmende oceanen hun voedselketen hebben verstoord. Toch vinden diezelfde wetenschappers dat er geen reden is om vissers in de region Maine een gunstregime aan te bieden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20