Benzineprijs daalt opnieuw na recordhoogte: einde volatiele prijzen is nog niet in zicht

Vanaf morgen wordt een bezoekje aan het tankstation een beetje goedkoper. De maximumprijs voor benzine 95 daalt onder de symbolische grens van 2 euro. Maar wat brengt de toekomst?

De maximumprijs van een liter diesel (B7) daalt met 5,9 cent tot 1,959 euro per liter. Na een daling van de dieselprijs woensdag, was die brandstof voor het eerst sinds 31 december vorig jaar goedkoper geworden dan benzine. Die situatie blijft met de aangekondigde prijsdalingen. 

Benzine 95 (E10) zal vanaf zaterdag maximaal 1,979 euro kosten, een daling met 4,6 cent. Daarmee duikt de prijs opnieuw onder de grens van 2 euro. Bij benzine 98 (E5) gaat het om een daling met 5,3 cent tot 2,148 euro per liter. Stookolie wordt zaterdag 0,2 cent duurder. Bij bestellingen van meer dan 2.000 liter stijgt de maximumprijs naar 1,169 euro.

Komen er nog prijsdalingen?

Mogen we binnenkort nog meer prijsdalingen verwachten? Die kans lijkt eerder klein. De prijzen op de groothandelsmarkt blijven momenteel hoge toppen scheren. De prijs voor een vat Brent-olie, de maatstaf voor olie uit Afrika, Europa en het Midden-Oosten, schommelt op dit moment rond de 111 dollar. Een vat WTI-olie, de maatstaf voor de Amerikaanse oliemarkt, gaat over de toonbank voor zo’n 112 dollar.

Zolang de oorlog in Oekraïne voortduurt moeten we geen forse prijsdalingen verwachten. De groothandelaars blijven zich zorgen maken over de oliebevoorrading, waardoor de prijzen de hoogte worden ingejaagd. Een vreedzame oplossing voor het conflict in het Oost-Europese land zal ongetwijfeld wat rust op de groothandelsmarkt brengen.

We mogen weliswaar niet vergeten dat de Europese Unie eind dit jaar volledig wil stoppen met de import van Russische olie en olieproducten. Zo’n olieboycot zal de prijzen op de Europese markt naar alle waarschijnlijkheid verder de hoogte injagen. “We zullen op zoek moeten naar alternatieve bronnen, en die liggen verder weg. Langere aanvoerlijnen zullen de prijs omhoog duwen. Op korte termijn zal ook de marktonzekerheid tot een prijsstijging leiden”, liet Wim De Wulf van Energia eerder deze maand weten in een interview met De Tijd.

Negatieve olieprijs

Niet alleen het militaire conflict in Oost-Europa jaagt de olieprijzen de hoogte in. Ook het beleid van de OPEC+-landen heeft een niet te onderschatten impact op die prijzen. Tijdens de coronacrisis heeft het oliekartel beslist om minder olie op te pompen omdat de vraag toen fors was afgenomen. In april 2020 was de prijs van een vat WTI-olie zelfs even gezakt tot -37 dollar. Dat betekent dus dat kopers geld kregen toegestopt als ze olie insloegen.

Ondertussen is de situatie dus volledig gekeerd, maar de ollieproducerende landen weigeren tot op vandaag het aanbod aanzienlijk te vergroten. Het oliekartel heeft eerder deze maand beslist om de productie in juni slechts met 432.000 vaten per dag op te trekken. Dat terwijl het Westen al maanden vraagt om de productie aanzienlijk op te voeren. OPEC+ is naar eigen zeggen niet verantwoordelijk voor onder meer het dalende aanbod uit Rusland.

Marktaandeel terugwinnen

“Het is onwaarschijnlijk dat OPEC+ extra olie aan de markt zal leveren om eventuele krapte te compenseren, omdat de organisatie heel blij is dat de prijzen boven de 100 dollar per vat blijven”, analyseert Ajay Parmar, een oliemarktdeskundige bij ICIS, in een rapport dat door CNBC werd ingekeken. “Elke aanzienlijke toename van het incrementele aanbod van OPEC+ zal een bedreiging vormen voor deze hoge prijzen, zodat verwacht wordt dat zij hun marktaandeel in de loop van 2022 langzaam zullen blijven terugwinnen”,

Daar komt nog eens bij dat Rusland deel uitmaakt van OPEC+. De Russische dictator Vladimir Poetin wil niet dat de andere leden van de 23 landen tellende alliantie een marktaandeel van Rusland wegsnoepen, nu er allerhande sancties tegen het land van kracht zijn.

Besluit: De kans dat de prijzen aan de pomp binnenkort fors gaan dalen, lijkt dan ook zeer klein. De prijzen zullen naar alle waarschijnlijkheid nog zeer volatiel blijven de komende maanden. Een einde van de oorlog in Oekraïne kan wel wat druk van de ketel halen.

(kg)

Meer