Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 01 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Tanken opnieuw goedkoper, maar ‘dramatische’ verkoopcijfers voor pomphouders

Logo Business AM
Personal Finance

25/03/2020 | Pieterjan Neirynck | 2 min leestijd

Een tankstation in Ternat. Isopix

Vanaf donderdag wordt benzine tanken opnieuw wat goedkoper, meldt de federale overheidsdienst Economie. De prijs komt op het laagste peil sinds januari 2009.

Een liter benzine 95 (E10) mag voortaan nog maximaal 1,1420 euro per liter kosten, een daling met 4 eurocent. De maximumprijs van benzine 98 (E5) zakt met 3,6 eurocent tot 1,2210 euro per liter. De brandstofprijzen zijn al langer aan het dalen. De coronacrisis ligt daarbij aan de basis. Doordat het economische leven en de luchtvaart stilvallen, is er minder vraag. Daarnaast zijn Saoedi-Arabië en Rusland in conflict over de productie.

Volgens de Belgische federatie van brandstoffenhandelaars (Brafco) is de maximumprijs van benzine sinds 1 januari nu al met ongeveer een kwart gedaald. En intussen zitten de uitbaters van de tankstations met de handen in het haar: de verkoop keldert omdat het verkeer drastisch is teruggevallen. ‘Bij sommige stations gaat het om een daling van de volumes met 60 tot 80 procent’, zegt Johan Mattart van Brafco. Een aantal tankstations speelt ook met het idee om hun shops te sluiten.

Brafco heeft aan minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) overigens gevraagd om de omschakeling naar benzine van ‘zomerkwaliteit’ later te doen ingaan. Normaal moeten tankstations vanaf 1 mei benzine met een lagere dampspanning verkopen, maar ze stellen de verandering liever uit tot 1 juni. ‘De pomphouders zitten nu nog met te grote voorraden om 1 mei te halen’, aldus Mattart. Volgens hem heeft Brafco ook het signaal gekregen dat de regering daartoe bereid is.

Source: Belga


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton