Tanken opnieuw goedkoper, maar ‘dramatische’ verkoopcijfers voor pomphouders

Vanaf donderdag wordt benzine tanken opnieuw wat goedkoper, meldt de federale overheidsdienst Economie. De prijs komt op het laagste peil sinds januari 2009.

Een liter benzine 95 (E10) mag voortaan nog maximaal 1,1420 euro per liter kosten, een daling met 4 eurocent. De maximumprijs van benzine 98 (E5) zakt met 3,6 eurocent tot 1,2210 euro per liter. De brandstofprijzen zijn al langer aan het dalen. De coronacrisis ligt daarbij aan de basis. Doordat het economische leven en de luchtvaart stilvallen, is er minder vraag. Daarnaast zijn Saoedi-Arabië en Rusland in conflict over de productie.

Volgens de Belgische federatie van brandstoffenhandelaars (Brafco) is de maximumprijs van benzine sinds 1 januari nu al met ongeveer een kwart gedaald. En intussen zitten de uitbaters van de tankstations met de handen in het haar: de verkoop keldert omdat het verkeer drastisch is teruggevallen. ‘Bij sommige stations gaat het om een daling van de volumes met 60 tot 80 procent’, zegt Johan Mattart van Brafco. Een aantal tankstations speelt ook met het idee om hun shops te sluiten.

Brafco heeft aan minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) overigens gevraagd om de omschakeling naar benzine van ‘zomerkwaliteit’ later te doen ingaan. Normaal moeten tankstations vanaf 1 mei benzine met een lagere dampspanning verkopen, maar ze stellen de verandering liever uit tot 1 juni. ‘De pomphouders zitten nu nog met te grote voorraden om 1 mei te halen’, aldus Mattart. Volgens hem heeft Brafco ook het signaal gekregen dat de regering daartoe bereid is.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20