Vraag tijdens een sollicitatiegesprek: ben je ook bij andere bedrijven uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek?

Wanneer je uit bent genodigd voor een persoonlijk sollicitatiegesprek, dan kun je verwachten dat je gesprekspartner je een vraag gaat stellen die betrekking heeft op de andere bedrijven waar je momenteel nog sollicitaties hebt lopen en eventueel uitgenodigd bent voor een gesprek. Een werkgever is immers erg nieuwsgierig naar de overige bedrijven waar je sollicitatiegesprekken gaat voeren en daar heeft hij, of zij, een aantal uiteenlopende redenen voor. 

Waarom stelt een werkgever deze vraag?

Deze vraag is in een heleboel gevallen namelijk een prima indicator voor een werkgever om je in een positief daglicht te zien. Bovendien zal een werkgever er vaak een soort sport van willen maken om je in dienst te nemen nog voordat de andere kapers op de kust toe hebben kunnen slaan en je aan boord van hun bedrijf hebben kunnen hijsen.

In andere gevallen kan een werkgever willen bepalen hoe gericht je bent op de belangen die betrekking hebben op je professionele loopbaan. Deze werkgevers zullen proberen om erachter te komen of je andere opties open hebt staan die te vergelijken zijn met de job waar bij hem, of haar, voor solliciteert. Een andere mogelijke reden voor het stellen van deze vraag is om vast te stellen hoe serieus je op zoek bent naar een nieuwe functie.

Wees voorzichtig met wat je openbaar maakt

Over het algemeen is het een goed idee om te voorkomen dat deze baan de enige lijkt waar je  interesse in hebt. Je persoonlijke verkoopbaarheid kan in dat geval immers in twijfel worden getrokken als je niet de aandacht weet te trekken van minstens één andere werkgever. Bovendien zal op die manier ook de hefboomwerking tijdens eventuele salarisonderhandelingen een stuk minder gunstig uit kunnen pakken.

Een uitzondering op deze regel is echter aan de orde als een werkgever, of een medewerker die belast is met de werving van nieuw personeel, je heeft benaderd en je dus wordt gevraagd om te gaan solliciteren. In dat geval kan het wenselijk zijn om te vermelden dat je tevreden bent met uw huidige baan, maar wel erg blij bent met deze geboden kans omdat de wervingsmedewerker je bij het bedrijf onder de aandacht heeft willen brengen. In deze situatie zal de potentiële werkgever namelijk beseffen dat hij, of zij, zal moeten concurreren met je huidige werkgever om van je diensten gebruik te kunnen maken.

Onderzoek je mogelijkheden

In veel gevallen is de beste aanpak om te vermelden dat je een aantal andere soortgelijke mogelijkheden binnen de betreffende sector aan het onderzoeken bent. Het kan zelfs erg nuttig zijn om te vermelden dat een gemeenschappelijk kenmerk, van alle functies waar je voor solliciteert, de mogelijkheid is om een ​​aantal kritische capaciteiten en vaardigheden die je bezit toe te passen. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: “Ik ben bezig met het solliciteren voor diverse functies bij IT-consulting firma’s waar ik de behoeften van klanten kan analyseren en deze vervolgens kan vertalen naar de samenstelling van speciale teams die voor de oplossing van bepaalde technologische problemen dienen te zorgen.”

Het kan echter juist een enorme vergissing zijn om kaarten volledig op tafel te gooien en te veel andere gerespecteerde bedrijven te vermelden waar je een sollicitatie hebt lopen. De werkgever kan namelijk gemakkelijk te weten komen dat je hier niet voor in aanmerking kunt komen. Het is dan ook erg belangrijk dat je meer realistische perspectieven voor ogen blijft houden als je een antwoord op deze vraag gaat formuleren.

Toon je enthousiasme

Zorg ervoor dat je in je antwoord een enthousiast verklaring af weet te leggen over hoe gemotiveerd je bent om te gaan werken voor het bedrijf. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: “Terwijl ik serieus op andere plaatsen wat verkenwerk heb gedaan, vooral bij bedrijven waar ik mijn financiële vaardigheden aan kan wenden, komt uw vacante functie voor mij op de eerste plaats.” Vervolgens kun je dan dieper ingaan op de redenen waarom je jezelf een waardevolle toevoeging aan hun team vindt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20