Belgische ziekenhuizen houden adem in voor week van de waarheid

Des infirmières se préparent pour leur service, à Namur. – EPA

Volgens de meeste virologen wordt het een dubbeltje op zijn kant of er eind deze week voldoende bedden gaan zijn op intensieve zorgen voor de opvang van de zwaarste coronapatiënten.

Er liggen volgens de recentste telling 867 patiënten op intensieve zorgen, terwijl de totale capaciteit 1.900 tot 2.100 bedden bedraagt. Alles onder controle, zou je denken, want maar 41 tot 45 procent van de beschikbare bedden wordt momenteel gebruikt.

Toch vrezen de meeste experten dat de volle capaciteit nodig zal zijn. Het aantal coronapatiënten op intensieve zorgen verdubbelt immers ongeveer om de vier dagen. Als dat ritme ook de komende week aanhoudt, gaan over vier à vijf dagen alle bedden op intensieve zorgen bezet zijn, zo voorspelt onder meer het model van fysicaprofessor Nicolas Vandewalle.

De recente stijging van het aantal coronapatiënten op intensieve zorgen lijkt wel te vertragen. Dat zou de ziekenhuizen nog wat maneuvreerruimte geven. Normaal gezien zou het effect van de lockdown ook ten volle moeten spelen in de komende dagen, verwachten virologen.

Een mogelijk scenario is dat de beperkende maatregelen net op tijd zijn afgeroepen, waardoor de maximale capacititeit nipt niet overschreden wordt. Maar dat het spannend wordt, staat vast. ‘Wanneer we naar de voorspellingen kijken, dan zien we wel dat we alle capaciteit zullen nodig hebben’, verklaarde viroloog Marc Van Ranst in VTM Nieuws. ‘Wat betreft intensieve zorgen, worden de volgende drie, vier dagen beslissend’, zegt epidemioloog Marius Gilbert (ULB).