Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 05 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Belgische ziekenhuizen houden adem in voor week van de waarheid

Logo Business AM
Coronacrisis

29/03/2020 | Emmanuel Vanbrussel | 2 min leestijd

Des infirmières se préparent pour leur service, à Namur. - EPA

Volgens de meeste virologen wordt het een dubbeltje op zijn kant of er eind deze week voldoende bedden gaan zijn op intensieve zorgen voor de opvang van de zwaarste coronapatiënten.

Er liggen volgens de recentste telling 867 patiënten op intensieve zorgen, terwijl de totale capaciteit 1.900 tot 2.100 bedden bedraagt. Alles onder controle, zou je denken, want maar 41 tot 45 procent van de beschikbare bedden wordt momenteel gebruikt.

Toch vrezen de meeste experten dat de volle capaciteit nodig zal zijn. Het aantal coronapatiënten op intensieve zorgen verdubbelt immers ongeveer om de vier dagen. Als dat ritme ook de komende week aanhoudt, gaan over vier à vijf dagen alle bedden op intensieve zorgen bezet zijn, zo voorspelt onder meer het model van fysicaprofessor Nicolas Vandewalle.

De recente stijging van het aantal coronapatiënten op intensieve zorgen lijkt wel te vertragen. Dat zou de ziekenhuizen nog wat maneuvreerruimte geven. Normaal gezien zou het effect van de lockdown ook ten volle moeten spelen in de komende dagen, verwachten virologen.

Een mogelijk scenario is dat de beperkende maatregelen net op tijd zijn afgeroepen, waardoor de maximale capacititeit nipt niet overschreden wordt. Maar dat het spannend wordt, staat vast. ‘Wanneer we naar de voorspellingen kijken, dan zien we wel dat we alle capaciteit zullen nodig hebben’, verklaarde viroloog Marc Van Ranst in VTM Nieuws. ‘Wat betreft intensieve zorgen, worden de volgende drie, vier dagen beslissend’, zegt epidemioloog Marius Gilbert (ULB).

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks