Belgische topman BinckBank biedt excuses aan voor racistische opmerking

Vincent Germyns, de Belgische topman van het Nederlandse BinckBank, heeft aan zijn personeel excuses overgemaakt na een racistische en seksistische opmerking. Dat schrijft Het Financieele Dagblad (FD) dinsdag.

De excuses komen er na wekenlange onrust rond publicaties in de Nederlandse kranten Het Financieele Dagblad en NRC Handelsblad over de angstcultuur op de werkvloer en het gedrag van de topman. Via de interne website van het bedrijf laat Germyns weten dat hij nooit de bedoeling had om collega’s te kwetsen, dat hij niet wil discrimineren en juist trots is op de diversiteit binnen de muren van BinckBank.

Skoda

Alles draait om een opmerking uit 2016. Volgens NRC Handelsblad trok hij tijdens een uitstap met het managementteam in de Ardennen een parallel tussen de zwarte Skoda van één van zijn managers en zwarte vrouwen. ‘Het rijdt lekker, maar je wilt er niet mee gezien worden’, klonk het.

Germyns schrijft in zijn bericht aan de werknemers dat de situatie en zijn uitlatingen niet ‘accuraat’ weergegeven werden. Toch gaat de topman door het stof. ‘Ik heb spijt van de ongevoelige en onacceptabele opmerking die ik heb gemaakt’, schrijft hij. ‘Ik bied mijn oprechte excuus aan voor mijn gebrek aan beoordelingsvermogen’, staat er voordien ook te lezen.

Angstcultuur

Er heerst een ware angstcultuur bij de beleggingsbank, schrijven de Nederlandse kranten. Het leiderschap van Germyns draagt bij ‘aan een niet-wenselijke cultuur’, citeert FD uit een brief van de ondernemingsraad. ‘Zelden zoekt Vincent het probleem bij zichzelf, maar de oorzaak wordt veelal ergens anders gelegd’, gaat het verder. Interne onderzoeken bevestigen de ongezonde werksfeer bij BinckBank.

Vorig jaar werd BinckBank overgenomen door concurrent Saxo Bank, dat op zijn beurt in handen is van de Chinese Volvo-eigenaar Geely. Daarop volgde een reorganisatie die 87 jobs op de helling plaatste.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20