“Van alle EU-landen met een staatsschuld meer dan 100 procent van het bbp, is België het enige dat zijn schuld zal zien toenemen”

De Belgische staatsschuld zal dit jaar groeien tot 106 procent van het bruto binnenlands product (bbp), volgens de laatste ramingen van de Europese Commissie. Erger nog: de Belgische economische groei zal naar verwachting de komende jaren dalen, in tegenstelling tot die van andere landen met een hoge schuldenlast.

Waarom is dit belangrijk?

Terwijl de ECB de rente verhoogt en haar massale obligatieaankopen zal inperken, verhoogt België zijn tekorten en schuld als geen ander land in Europa. Op het spel staat het vermogen van België om op de financiële markten te lenen tegen redelijke prijzen. Het risico is financiële onhoudbaarheid. Dat terwijl de criteria van Maastricht, bedoeld om voor stabiele prijzen in de eurozone te zorgen, ongetwijfeld weer zullen opduiken.

Het nieuws: België, de slechtste leerling van de Europese klas.

  • In haar laatste raming voorspelt de Europese Commissie een Belgische staatsschuld van 106,2 procent van het bbp in 2022.
  • Naast België zijn er slechts vijf andere landen in de EU met een schuld van meer dan 100 procent: Griekenland (171,1 procent), Italië (144,6 procent), Portugal (115,9 procent), Spanje (114 procent) en Frankrijk (111,7 procenten). Deze landen worden pejoratief aangeduid als de "Club Med-landen", in t
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20