Belgische OncoDNA en myNEO werken aan gepersonaliseerde vaccins voor kankerpatiënten

De Belgische bedrijven OncoDNA, gespecialiseerd in precisiediagnostiek, en myNEO, expert in identificatie van patiëntspecifieke doelwitten, gaan samenwerken aan de ontwikkeling van gepersonaliseerde vaccins voor kankerpatiënten die geen andere behandelingsopties meer hebben. Dat meldt start-ups accelerator Start it @KBC woensdag.

De coronacrisis heeft er volgens de betrokken bedrijven voor gezorgd dat het onderzoek en de kennis van mRNA-therapieën sneller dan ooit gegroeid is. ‘In de oncologie kunnen gepersonaliseerde vaccins helpen kanker te bestrijden door heel selectief het immuunsysteem te activeren’, kinkt het. ‘Deze vaccins kunnen het lichaam leren om tumor-specifieke moleculen (neoantigenen), geproduceerd door kankercellen, te herkennen en te bestrijden’, zodat een patiënt specifiek beschermd wordt tegen zijn of haar individuele kanker.

Voor het ontwikkelen van dergelijke vaccins is mRNA een van de meest veelbelovende technologieën, denken OncoDNA en myNEO, omdat het veilig, snel en flexibel geproduceerd kan worden. OncoDNA zal tumorstalen volledig uitlezen via DNA sequenering en myNEO zal de interpretatie van deze gegevens afhandelen en het meest optimale vaccin voor de patiënt ontwerpen. De beide bedrijven zoeken nog partnerships met biofarmabedrijven die de productiezijde van het project kunnen dragen.

Lees ook: Eetbare camerapil kan vroege stadia van darmkanker opsporen

Meer