Belgische olympiërs krijgen toch sneller een vaccin

De Belgische atleten die zullen deelnemen aan de Olympische Spelen deze zomer komen dan toch sneller in aanmerking voor een vaccinatie tegen het coronavirus. Dat is zonet beslist door de ministers van Volksgezondheid op een interministeriële conferentie, schrijft Le Soir.

In totaal zullen 170 olympische atleten en 55 paralympische atleten zo snel mogelijk een vaccin krijgen. Het gaat dus om zo’n 225 dosissen. Dat is een verwaarloosbaar aantal als we bijvoorbeeld kijken naar hoeveel mensen vorige week een vaccin hebben gekregen: 350.000. De sporters zullen hun prikje krijgen in het vaccinatiecentrum op de Heizel in Brussel.

Hoger risico

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) pleitte al lang voor een snellere vaccinatie omdat atleten een hoger risico lopen via deelnames aan internationale competities en een besmetting de Spelen kan ondermijnen.

Het comité kon daarbij afgelopen weekend op bijval rekenen van Pierre Van Damme, expert bij de taskforce vaccinatie. ‘Atleten pieken naar zo’n evenement en vragen daarvoor het uiterste van hun lichaam. Voor een betere respons is het aangewezen de vaccinatie uit te voeren als ze hun trainingen nog aan het opbouwen zijn’, zei hij.

Cipiers en gevangenen

De ministers hebben ook beslist dat cipiers en gevangenen boven de 65 jaar of met onderliggende aandoeningen prioritair gevaccineerd worden. De overige gedetineerden moeten wachten tot de brede bevolking aan de beurt is.

De vaccins gaan de komende weken rechtstreeks naar de gevangenissen via het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Dat gebeurt met mobiele equipes.

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20