Dit zijn de Belgische exportproducten van het moment

De tijd dat België alleen bekend stond om bier en chocolade is al even voorbij. Een aantal nieuwe producten worden in het buitenland steeds meer gevraagd. Vooral onze aardappelen doen het heel goed.

Chocolade, wafels en bier zijn niet de exportproducten waar het meeste groei op zit, zegt FEVIA, de koepelorganisatie voor de Belgische voedingsindustrie. Wat exporteren we wel en masse naar het buitenland? De nobele aardappel.

Onze aardappelen, in kroketten, puree of frietjes verwerkt en diepgevroren zijn namelijk ontiegelijk hip. In Japan zijn ze gek van puree, kroketjes verkopen goed in India en China. Zodanig veel zelfs dat de aardappelproducten 20% meer verkopen dan vorig jaar.

Groenten en vlees

Maar dat is niet het enige exportproduct dat het goed doet, natuurlijk. Koekjes uit België vinden aanhang tot ver buiten de landsgrenzen. In de VS werden tot tachtig procent meer koekjes verkocht in de laatste vijf jaar. China ziet ons vlees graag komen: één vijfde van de export naar het verre oosten, zit in de vleesindustrie.

Nog opvallender is waarschijnlijk Saudi-Arabië: de Belgische diepvriesgroenten passeren daar regelmatig aan de kassa. Wij eten het liefst verse groenten en groenten die je in meer gerechten kan gebruiken, denk aan tomaten, wortelen en witloof.

Best verkochte fruit in België

Het best verkochte fruit in België? Appels staan helemaal bovenaan, maar het kleine fruit is aan een opmars bezig. Blauwe besjes, frambozen en min of meer alles dat je in een smoothie kan draaien, is populair. De health food-hype heeft daar sowieso iets mee te maken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20