‘Belgische economie krimpt minder hard dan verwacht’

Het Planbureau toont zich minder pessimistisch over de Belgische economie en verwacht nog een krimp van 7,4 procent, terwijl het er in juni nog van uitging dat de economie met meer dan 10 procent zou krimpen.

‘Op basis van recente gegevens is de economische schade in de meeste eurolanden in de eerste helft van dit jaar minder omvangrijk gebleken dan ingeschat in de junivooruitzichten’, legt het Planbureau uit. In 2021 zou de Belgische economie een herstel tonen van 6,5 procent.

Banenverlies

Over beide jaren heen zou de werkgelegenheid met 82.000 personen afnemen. Het Planbureau wijst erop dat de zwaarste klappen voor de werkgelegenheid nog moeten komen. Tot nu toe viel de impact nog mee dankzij bijvoorbeeld het versoepelde systeem van tijdelijke werkloosheid.

‘Het werkgelegenheidsverlies zou ook tijdens het derde kwartaal eerder beperkt blijven’, stelt het Planbureau, ‘maar terug oplopen tijdens het vierde kwartaal, naarmate de diverse steunmaatregelen geleidelijk worden afgebouwd en de productiviteitsgroei verder aantrekt.’ In aantallen uitgedrukt, verwacht het Planbureau dat er dit jaar 26.900 jobs zullen verdwijnen en volgend jaar 55.400.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20