Belgische boer verplaatst Franse grens en maakt ons land groter

Het zou een Belgenmop kunnen zijn, maar het is realiteit: een Belgische boer heeft de grens met Frankrijk hertekend door een twee eeuwen oude grenssteen op Frans grondgebied te gooien. 

Een lokale geschiedenisliefhebber in het Franse Bousignies-sur-Roc merkte tijdens een boswandeling op dat de steen die de grens tussen ons land en Frankrijk markeert zo’n 2,29 meter was verplaatst, waardoor België aan grondgebied had gewonnen. 

De Belgische boer, die geïrriteerd zou zijn geweest omdat het ding het pad van zijn tractor blokkeerde, had de steen verplaatst op Frans grondgebied. De 620 kilometer lange landsgrens tussen België (destijds nog het Koninkrijk der Nederlanden) en Frankrijk werd vastgesteld door het Grensverdrag van Kortrijk van 28 maart 1820 na de nederlaag van Napoleon bij Waterloo vijf jaar eerder. 

‘Hij heeft België groter gemaakt en Frankrijk kleiner, dat is geen goed idee’, zei David Lavaux, de burgemeester van het Belgische dorp Erquelinnes, aan de Franse tv-zender TF1. ‘Ik was blij, mijn stad was groter’, voegde hij er lachend aan toe, ‘maar de burgemeester van Bousignies-sur-Roc was het daar niet mee eens’.

‘We zouden een nieuwe grensoorlog moeten kunnen vermijden’, grapte ook de burgemeester van het naburige Franse dorp, Aurélie Welonek, tegenover de Franse krant La Voix du Nord.

De lokale autoriteiten in ons land zullen nu contact opnemen met de boer om hem te vragen de steen terug te brengen naar zijn oorspronkelijke locatie. Als dat niet gebeurt, zou de zaak alsnog op het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen belanden. 

Lavaux merkte op dat de boer ook strafrechtelijk kan worden vervolgd als hij zich niet aan de regels houdt. Maar ‘als hij zijn goede wil toont, zal hij geen probleem hebben, we zullen deze kwestie in der minne schikken’, zei hij tegen de nieuwswebsite Sudinfo. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20