Belgische ‘Biopharma Valley’ krijgt internationale erkenning

Net zoals in de rest van de Europese Unie gebeurt de vaccinatie in ons land met mondjesmaat. Het is dan ook een uitdaging voor de productiefaciliteiten om de productie op te schalen. Na L’Obs is het de beurt aan BFM Business om te proberen te begrijpen hoe België een van de hot spots van de wereldwijde vaccinatie is geworden. Een succes bejubeld in de internationale pers.

De verleiding om een aantrekkelijke kop te maken doet soms geen recht aan de kwaliteit van het artikel. Welkom in ‘Pfizer City’, een stad met een naziverleden die is uitgegroeid tot het mondiale epicentrum van de vaccins’, kopte L’Obs op 31 januari. Een veel bekritiseerde ‘historische’ kijk op sociale netwerken. Door een beetje te extrapoleren, gingen veel steden in een bepaalde periode in de geschiedenis onder de nazivlag.

In het artikel wordt heel goed uitgelegd hoe het stadje Puurs een van de vaccinatiehubs van de wereld was geworden. ‘De grootste vestiging ter wereld van de Amerikaanse reus Pfizer na die in Kalamazoo, Michigan’, klinkt het.

De stad Puurs is geen uitzondering in België. ‘Het is heel eenvoudig, de tien grootste laboratoria ter wereld zijn daar gevestigd’, zegt BFM Business. Wat de vaccins betreft, bevindt de strategische locatie van AstraZeneca zich in Seneffe, waar de belangrijkste werkzame stof wordt geproduceerd, terwijl GSK heeft besloten ten minste 100 miljoen doses van het CureVac-vaccin te produceren op zijn historische locatie in Waver.

Zijn de Belgen zelf op de hoogte van zo’n hoge kwaliteitsproductie op eigen bodem? Het BFM is verheugd over ‘de toverformule: nauwe samenwerking tussen academici, wetenschappers en bedrijven met steun van overheidsmiddelen.’

‘Klein land met een enorme reputatie’

De overheidssteun heeft geleid tot het ontstaan van een Belgische ‘Biopharma Valley’, die investeerders uit de hele wereld aantrekt. In de afgelopen tien jaar zijn er bijna 10.000 extra banen bijgekomen, voor een totaal van 40.000 (2018), naast 5.000 onderzoekers in deze sector alleen.

Een succesverhaal dat ook op de pan-Europese website Euractiv de hemel wordt in geprezen. ‘Als een klein land met een onbetwistbare reputatie op het gebied van onderzoek en farmaceutica heeft België een strategische rol gespeeld in de wereldwijde strijd tegen het coronavirus’, klinkt het. Zelfs de Chinese staatstelevisie CGTN wijdde een reportage aan de site van Puurs. Gratis reclame voor een heel land.

In het zuiden van het land wemelt het van de biotechbedrijven die zich vermengen met de machtigste laboratoria ter wereld. Een recente CRISP-studie belichtte dit succes, maar wees ook op enkele gevaren, waaronder de afhankelijkheid van de sector van grote buitenlandse groepen.

De politiek heeft een rol gespeeld in dit succes met fiscale stimuleringsmaatregelen. Bijvoorbeeld ‘een lagere belasting indien de winsten opnieuw in onderzoek worden geïnvesteerd’, aldus het BFM. Ten slotte is het algemeen bekend dat België strategisch gelegen is op een echt Europees kruispunt. Dat geldt zowel op de weg als in de lucht dankzij Brussels Airport en Liège Airport, die een certificering hebben voor het vervoer van farmaceutische producten.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20