Belgische belegger mikt op rendement van ruim 10 procent per jaar, maar is dat wel realistisch?

De Belgische beleggers mikken de komende vijf jaar op een gemiddeld rendement van 10,7 procent per jaar. Dat blijkt uit een bevraging door de Britse vermogensbeheerder Schroders.

De enquête ondervroeg afgelopen lente 500 Belgen met minstens 10.000 euro om te beleggen, als onderdeel van de Global Investor Study van Schroders.

  • De Belgische beleggers zeggen de voorbije vijf jaar een gemiddeld jaarrendement van 9,9 procent te hebben gehaald.
  • Voor de komende vijf jaar leggen ze de lat nog hoger. Volgens de beleggers moet het haalbaar zijn om 10,7 procent jaarlijks rendement te halen.

“Wat we al enkele jaren vaststellen in onze enquêtes, is dat beleggers hun rendementen uit het recente verleden gewoon extrapoleren naar de toekomst”, zegt Wim Nagler, salesdirecteur voor België en Luxemburg bij Schroders. “Dat is een internationaal fenomeen. Hebben ze 10 procent per jaar gehaald? Dan verwachten ze dat ook in de nabije toekomst.”

“Het was vroeger wel doorgaans zo dat de Belgen de meest realistische waren van de wereldwijde beleggers en hun verwachtingen temperden naar 6 à 7 procent jaarrendement. Maar dit jaar zien we dat niet en zijn de Belgische beleggers opvallend optimistisch. Een jaarlijks rendement van 10,7 procent is echter niet vanzelfsprekend als je weet dat de markt al een jaar of tien stijgt en de waarderingen relatief hoog staan.”

Mogelijk gaat het om een soort algemeen opluchtingseffect na de sombere coronamaanden. De enquête werd afgenomen toen de economie weer volop aan het heropstarten was.

bron: Schroders

Beursstieren

Een recente beleggersenquête door ING België gaf ook al het grote optimisme aan. In augustus verklaarde 21 procent van de beleggers op een gemiddelde jaaropbrengst van meer dan 10 procent te rekenen voor de komende tien jaar. Dat is een dubbel zo grote groep als het historisch gemiddelde (ongeveer 10 procent van de beleggers) tussen 2004 en 2019.

“Opvallend is dat het vooral jongere beleggers zijn die bij de grootste ‘beursstieren’ mogen gerekend worden. Vermoedelijk is dit grote beursoptimisme toe te schrijven aan het feit dat veel jongere beleggers nog nooit een langdurige beurscorrectie hebben meegemaakt”, verklaarde Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België, toen.

Crypto

Er is nog een factor die meespeelt, zo blijkt uit de Schroders-enquête: de bijna nulrente op spaarboekjes en andere vastrentende producten. De ultralage rente zet een meerderheid (57 procent) van de beleggers aan om in de keuze van hun aandelen of beleggingsfondsen grotere risico’s te nemen, in de hoop zo hogere returns te bekomen.

Dat gaat bijvoorbeeld om fondsen die gericht zijn op nichesectoren. Zulke fondsen bieden niet de risicospreiding van een gediversifieerd fonds, maar bieden wel uitzicht op hoge rendementen als het goed gaat in die sector. Opmerkelijk is dat 33 procent van de Belgische beleggers zegt een investering in cryptomunten als Bitcoin of Ethereum te overwegen.

Inflatie

Uit het onderzoek blijkt nog dat de Belgische beleggers door de coronacrisis nog meer dan vroeger begaan zijn met hun financieel welzijn en hun toekomstig pensioen. Wellicht is dat financiële bewustzijn alleen maar toegenomen sinds de wereldwijde inflatieopstoot voor elk Belgisch gezin erg concreet geworden is en zich manifesteert in hogere maandelijkse energiefacturen.

Wim Nagler: “Hoe de beurzen verder gaan evolueren, is moeilijk te voorspellen, maar zal in elk geval afhangen van twee factoren. Een: hoelang zal de periode van hoge energieprijzen duren? Velen verwachten dat de aardgasprijzen na de wintermaanden gaan kalmeren. En twee: hoe gaan de centrale banken reageren op de inflatie? Misschien gaan ze de rente toch sneller optrekken dan aanvankelijk gedacht?”

(am)

Meer