Belgisch verbod op lootboxes grotendeels genegeerd

Het verbod op zogeheten ‘lootboxes’ in games in Belgie, wordt nauwelijks gecontroleerd. Een studie aangehaald door gamesindustry.biz, meldt dat van de honderd meest winstgevende iPhone games in België, er 82 procent een lootbox-systeem bevatten.

De Belgische Kansspelcommisie ziet lootboxes als een kansspel als er sprake is van virtuele beloningen.
Sinds de invoer van dat verbod hebben onder meer grote speluitgevers Nintendo en Activision Blizzard besloten bepaalde spellen niet uit te brengen in Belgie. Anderen, waaronder EA en Valve, brengen aangepaste versies uit.

Belgie was een van de eerste landen met een dergelijk verbod. Onder meer Nederland heeft ook een verbod op lootboxes.

Wat zijn lootboxes?

Lootboxes zijn digitale “mysteriepakketten” in videogames die consumenten met echt geld kopen. De inhoud is willekeurig en geeft gamers voordelen of cosmetische items die ze in het spel kunnen gebruiken. Consumenten krijgen pas te zien wat er in een lootbox zit nadat ze hebben betaald.

Een bekend voorbeeld van een game die lootboxes gebruikte in België, is het voetbalspel FIFA. Daar konden gebruikers bekende voetbalsterren krijgen uit de mysteriepakketten, waardoor zij automatisch een voordeel zouden behalen tegenover spelers die dat niet deden. EA, de uitgever van het spel, besloot in 2019 om lootboxes in België niet meer aan te bieden, nadat de Belgische overheid in 2018 een verbod invoerde.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20