België voert minimumleeftijd van 13 jaar in voor registratie op sociale media

België heeft een nieuwe maatregel ingevoerd, waardoor kinderen jonger dan 13 jaar zich niet mogen registreren op de sociale media. De federale regering keurde het voorstel over de minimumleeftijd van staatssecretaris voor de Bescherming van de Privacy Philippe De Backer (Open VLD) goed. Daarmee volgt ons land de richtlijnen van Europa.

De EU heeft z’n lidstaten opgeroepen om een minimumleeftijd van 13 tot 16 jaar in te voeren voor de registratie op sociale media. België kiest nu voor 13 jaar als ondergrens, zo laat Philippe De Backer (Open VLD), staatssecretaris voor de Bescherming van de Privacy weten.

Liegen

België kiest voor de laatste minimumleeftijd omdat ze naar eigen zeggen realistisch willen zijn. “We moeten niet blind zijn. We zien op dit moment dat veel jongeren liegen over hun leeftijd om toch toegang te krijgen tot sociale media”, laat De Backer weten aan VRT.

Verder wil de staatssecretaris dat jongeren voor de leeftijd van 13 jaar op school gesensibiliseerd worden over de gevaren van sociale netwerken en privacy, waardoor ze zich, wanneer ze 13 zijn, bewust kunnen registreren en mogelijke valkuilen zo vermeden kunnen worden. 

Men wil een balans vinden tussen privacy en technologische vooruitgang. Jongeren moeten dus beschermd worden voor de gevaren van het internet, maar tegelijkertijd mogen we hen de realiteit niet ontnemen. En tegenwoordig maken sociale media een groot deel uit van het dagelijkse leven. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20