België is titel van ‘grootste importeur van cava ter wereld’ kwijt

Ondanks de politieke crisis die nu al maanden in Catalonië aansleept, deed de verkoop van de bubbelwijn cava het nooit beter dan in 2017. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Consell Regulador del Cava, die deel uitmaakt van het Spaanse ministerie van Landbouw.

Vorig jaar werden niet minder dan 252 miljoen flessen verkocht voor een totale omzet van 1,14 miljard euro. Dat is een stijging van 6,5% in vergelijking met een jaar eerder en een verdubbeling in vergelijking met 30 jaar geleden. En dat ondanks dat vandaag in Spanje zelf minder cava wordt gedronken dan in 1987. De stijging van de verkopen werd de voorbije drie decennia dus volledig in het buitenland gerealiseerd.

Duitsland stoot België van de troon

De Spanjaarden zelf zijn de grootste cava-drinkers met een totaal van 90 miljoen flessen. Dan volgt Duitsland, dat nu meer cava invoert dan België. De Duitsers maakten 31,5 miljoen flessen soldaat, dat is een stijging van ruim 10% in vergelijking met een jaar eerder, toen België nog de lijst van de landen van cava-importeurs aanvoerde.

Ons land importeerde vorig jaar 28,5 miljoen flessen, 1 miljoen minder dan een jaar eerder. België blijft wel de grootste importeur van premium cava, dat zijn flessen die ouder zijn dan 15 maanden.

Andere opmerkelijke cijfers uit het jaarverslag: 36% van de productie wordt in Spanje geconsumeerd, terwijl 44% naar ander EU-landen word uitgevoerd. 20% wordt buiten de EU geëxporteerd. In 2017 werden in Catalonië 271 miljoen kilo druiven verwerkt door ruim 230 wijnbouwers.

Catalonië produceert 95% van alle cava die op de markt komt en verheugt zich over de ‘briljante resultaten’, ondanks de politieke malaise en de oproep tot boycots die vooral in de rest van Spanje werden gedaan. Volgens Pedro Bonet, de voorzitter van de Consell, zat de verkoop het ganse jaar 2017 in de lift, maar werd het succes ontegensprekelijk afgeremd in het laatste kwartaal van het jaar, toen de politieke impasse haar voorlopig hoogtepunt bereikte.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20