België Europees koploper voor meisjes in ICT-opleiding

ICT blijft een mannensector, maar in België proberen we de brug tussen mannen en vrouwen te slaan. Dat lukt ons opvallend goed, want als het op vrouwen in ICT aankomt, is België koploper in Europa.

Nauwelijks 1 op de 5 ICT-studenten in Europa is vrouw, weet de Europese statistiekdienst Eurostat. In België doen we het een heel pak beter, ons land is de beste student in de Europese klas.

Niet eens 1 op 5

1,3 miljoen Europeanen studeren Informatie en Communicatietechnologie, ICT dus. Dat zijn cijfers uit 2018, maar die tonen wel een duidelijke trend. Als we ook het secundair onderwijs meetellen, zijn slechts 17 procent van die studenten van het vrouwelijk geslacht.

België doet het twee keer zo goed. 37 procent van onze studenten ICT zijn dames. Ook Roemenië, 31 procent, Bulgarije, 31 procent, Griekenland en Zweden, allebei 30 procent, doen het goed.

En de buurlanden?

Bizar genoeg staat het er in onze buurlanden behoorlijk slecht voor. In Nederland is minder dan 10 procent van de ICT-studenten vrouw. In Luxemburg zijn het er nog minder: 9 procent. Ook in Frankrijk duiken ze onder het gemiddelde met maar 16 procent. Duitsland doet het net iets beter, daar is 19 procent van de ICT-studenten een vrouw.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20