België een van weinige landen dat HIV-preventiemiddel terugbetaalt

Levensreddende geneesmiddelen blijven vaak moeilijk toegankelijk voor personen die van de behandeling wellicht het meeste voordeel zouden kunnen halen. Dat meldt het magazine Quartz naar aanleiding van de beslissing van Nieuw-Zeeland om tussen te komen in de kosten voor een behandeling met Truvada, een middel dat moet helpen om hiv-infecties tegen te gaan.

Truvada, een combinatie van twee geneesmiddelen, belet het virus om een andere persoon – door seksuele contacten of de uitwisseling van vuile injectienaalden – te besmetten. Het middel kost echter 1.500 dollar per maand, waardoor het voor een groot gedeelte van de patiëntengroep onbetaalbaar blijft.

“Slechts enkele landen hebben maatregelen genomen om Truvada, gefabriceerd door de Amerikaanse farmagroep Gilead Sciences, goedkoper ter beschikking te stellen,” aldus Quartz. “Het middel zou tussen 90 procent en 99 procent van de infecties kunnen vermijden. Toch hebben alleen Noorwegen, Frankrijk, België, Kenia, Zuid-Afrika en Brazilië een subsidiemaatregel die de kostprijs van het product verlaagt of in een aantal gevallen gratis ter beschikking stelt.”

Generische versies

Ook Nieuw-Zeeland heeft nu beslist financieel tussen te komen, zodat de kostprijs voor de patiënt tot 50 dollar per maand kan worden beperkt. In Australië wordt een gelijkaardige stap overwogen.

In de Verenigde Staten is voor de terugbetaling van Truvada geen federaal programma voorzien. Wel hebben New York City, Los Angeles en San Francisco beslist om het middel gratis ter beschikking te stellen. Dat geldt ook voor Quebec en Ontario in Canada.

In een aantal andere landen, waaronder Groot-Brittannië, worden nog proeven uitgevoerd om de veiligheid en efficiëntie van het middel te bevestigen. In juni vorig jaar werd ook een generische versie van Truvada goedgekeurd, maar een aantal juridische beslommeringen heeft de introductie van het alternatieve middel gevoelig afgeremd.

“Verzekeraars kunnen een gedeelte van de kosten van Truvada terugbetalen, maar die tussenkomst kan verschillen van provider tot provider,” betoogt Quartz. “Ook Gilead zelf biedt een aantal tegemoetkomingen voor Amerikaanse patiënten die zich de aankoop van het middel financieel niet kunnen veroorloven.”

Volgens het persbureau Associated Press beschikten in de Verenigde Staten slechts 145.000 patiënten over een voorschrift voor Truvada. Nochtans zouden meer dan één miljoen Amerikanen door het middel geholpen kunnen worden.

Volksgezondheid

Truvada is een zogenaamd PrEP-product (pre-exposure prophylaxis), een middel met hiv-remmers die een infectie kunnen voorkomen. Volgens richtlijnen van de Amerikaanse federale overheid zouden deze middelen moeten worden ter beschikking gesteld van personen die een relatie hebben met een hiv-patiënt. Actievoerders voeren aan dat alvast ook sekswerkers toegang tot het product zouden moeten krijgen.

“Truvada heeft zijn nut bewezen,” beklemtoont James Krellenstein, een aids-activist uit New York. “We moeten dan ook stoppen met Truvada te beschouwen als een luxeproduct, maar het middel daarentegen benaderen als een essentieel onderdeel van de verdediging van de volksgezondheid in de reactie op dreigende hiv-besmettingen.”

Truvada belet dat het hiv-virus lichaamscellen kan binnendringen en tot een effectieve besmetting kan leiden. Het middel kan op twee manieren worden genomen. Een eerste mogelijkheid is een dagelijkse inname op een vast tijdstip dat zelf kan worden gekozen. Bij anale seks wordt een inname van twee pillen vooraf aangewezen, gevolgd door de inname van één pil tot twee dagen na het seksuele contact.

In België moet voor een doos Truvada, die dertig dosissen omvat, 11,9 euro worden betaald. Rechthebbenden op een verhoogde tegemoetkoming betalen 7,9 euro.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20