België bevriest 10 miljard euro aan Russisch vermogen

België heeft al voor 10 miljard euro tegoeden bevroren vanwege de financiële sancties op Russische oligarchen, banken, bedrijven, politici en andere figuren uit de entourage van president Vladimir Poetin. Dat schrijft De Tijd.

De westerse sancties tegen Rusland hebben onder meer als doel het vermogen van Vladimir Poetin, mensen uit zijn entourage en andere hooggeplaatste Russische personen financieel te treffen. Zo nemen landen onder meer de superjachten van Russische oligarchen in beslag. Daarnaast bevriezen de westerse overheden het vermogen van heel wat Russische topfiguren.

Dat is dus ook in ons land het geval. Francis Adyns, de woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën, bevestigt aan De Tijd dat België zo’n 2,7 miljard euro op rekeningen en 7,3 miljard euro aan transacties heeft bevroren.

Spectaculaire toename

De krant spreekt van een spectaculaire toename in anderhalve week tijd. Sinds maart 2014, na de annexatie van de Krim, zijn er verschillende soorten sancties van de Europese Unie op Russische namen. Vorige week woensdag was nog maar 25,5 miljoen euro aan vermogens van Russen bevroren.

Op de Belgische sanctielijst van de Thesaurie, de administratie binnen de FOD Financiën die toeziet op de naleving en de administratieve afhandeling van de financiële sancties, staan er 759 namen, gaande van Russische (oud-)ministers tot toplui van Russische banken. Daar staan nog niet de nieuwe namen bij – 14 oligarchen en 146 leden van de Russische senaat – die de EU woensdag toevoegde aan de sanctielijst. Wie op de sanctielijst staat, is niet duidelijk. Adyns mag die informatie niet delen met de media.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20