Belgen geven een derde minder uit tijdens de lockdown

Door de lockdown geven we collectief minder uit. Volgens ING gaat het om een derde minder uitgaven, een vrij spectaculair cijfer dus.

Tijdens de eerste zes weken van de lockdown hebben de Belgen meer dan een derde minder uitgegeven dan tijdens dezelfde periode in 2019. Dat leert een studie van het Economisch Bureau van ING België op basis van meer dan 98 miljoen elektronische betalingen van ING-klanten. Elektronische betalingen en e-commerce profiteerden van de lockdown en kregen een flinke duw in de rug.

Daling van 42 procent

In de eerste volledige lockdownweek viel het aantal elektronische betalingen terug met 42 procent en schroefde de Belg zijn uitgaven terug met bijna 40 procent vergeleken met het jaar voordien. Over de eerste zes weken waren er 34 procent minder elektronische betalingen en 31 procent minder uitgaven dan in dezelfde periode vorig jaar.

De Belgen gaven voornamelijk minder uit aan vakantie (-69%), kinderactiviteiten (-68%), kledij en beauty (-61%) en vervoer (-52%). De sluiting van winkels, bars, restaurants en andere ontspanningsplekken speelt een rol, maar wellicht is een deel van de daling te wijten aan meer voorzichtigheid door het dalende consumentenvertrouwen en de economische recessie, zegt ING.

Bakkers en slagers

De consument gaf dan weer meer geld uit in supermarkten en bij niet-gespecialiseerde onlineleveranciers (+24%). Er waren ook vaker inkopen bij lokale gespecialiseerde voedingswinkels, zoals slagerijen, bakkerijen en kruidenierswinkels.

Het aantal elektronische transacties en de uitgegeven bedragen stegen daar met respectievelijk 14 en 12 procent. Er werd minder vaak cash betaald. Het aantal afhalingen daalde met 65 procent en het totaalbedrag dat afgehaald werd, daalde met 54 procent.

Dé winnaars van deze crisis zijn de grote e-commercebedrijven. Als ook de kredietkaartbetalingen worden meegerekend, spendeerden de Belgen 85 procent meer bij de grotere e-commercebedrijven dan een jaar geleden. Er waren ook 66 procent meer transacties.

Heropleving

Op 19 april werden de regels voor het eerst teruggeschroefd toen doe-het-zelfzaken de deuren weer mochten openen. Sinds 19 april is het uitgavepatroon van de Belgen niet veranderd. Als die evolutie de komende weken bevestigd wordt, dan zou dat een cruciaal element zijn om de kracht van de heropstart van de economie correct in te schatten.

Het zou kunnen betekenen dat de versoepeling van de maatregelen er niet rechtstreeks toe leidt dat de Belgen opnieuw meer zullen uitgeven. Het economische herstel zou dan ook veel veel trager op gang kunnen komen dan aanvankelijk voorzien was, luidt het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20