Welke Belgen gaan naar het WEF in Davos?

In Davos start dinsdag het World Economic Forum (WEF). Dit jaarlijkse circus is telkens opnieuw enkele dagen lang het centrum van de wereld en wordt vooral gekenmerkt door de grote egotripperij van de aanwezige politici en zakenlui. Wie op het WEF wordt uitgenodigd behoort tot de happy few van deze planeet. Hij of zij heeft het gemaakt”¦

Dat is ook dit jaar niet anders met kleppers als de Indiase premier Narendra Modi, de Amerikaanse president Donald Trump, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron, premier Theresa May van het Verenigd Koninkrijk, de Canadese premier Justin Trudeau, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en EC-voorzitter Jean-Claude Juncker, om er maar een paar te noemen. 

In totaal zijn naast 900 leiders van ngo’s ook 1.900 CEO’s en topmanagers uitgenodigd. Verder vinden ook 2 fora plaats waar mensen onder de 40 werden verzameld, de zogenaamde Young Global Leaders. Op die manier wil men vermijden dat Davos uitgroeit tot een ‘oudemannenclub’.

7 voorzitters zijn allemaal vrouwen

Deze editie zal door zeven voorzitters worden geleid. Opmerkelijk is daarbij vooral dat uitsluitend vrouwen werden geselecteerd. Men wil dit jaar vooral ideeën zoeken om in een verdeelde wereld een gemeenschappelijke toekomst te vinden. Opgemerkt wordt dat de economische, sociale en politieke verdeeldheid van de wereld steeds verder toeneemt. Op het World Economic Forum moet naar een beter inzicht in de oorzaken van die problemen worden gestreefd. Gehoopt wordt ook aanzetten voor oplossingen te vinden.

Wie gaat voor België?

Volgende Belgen staan op de gastenlijst:

  • Koning Filip en koningin Mathilde
  • Premier Charles Michel
  • Alexander de Croo (Ontwikkelingshulp en Telecommunicatie)
  • Kris Peeters (Minister van Werkgelegenheid, Consumentenzaken en Economie)
  • Geert Bourgeois (Vlaams minister-president)
  • Paul Bulcke, (voorzitter Nestlé)
  • Alain Dehaze (CEO Adecco)
  • Peter Piot (voormalig assistent secretaris-generaal van de Verenigde Naties en tot eind 2008 directeur van UNAIDS. Nadien nam hij een positie aan als professor aan het Imperial College London.)