Belg verloor gemiddeld 750 euro aan coronacrisis

Twee op de drie Belgen hebben dit jaar een grote activiteit moeten afzeggen en gemiddeld verloren we daar per persoon 750 euro aan. Dat blijkt uit een onderzoek van de digitale bank N26 bij 1.000 Belgen.

Op 1 januari kondigde het jaar zich nog helemaal anders aan dan hoe het uiteindelijk is geworden. In de eerste maand van het jaar werden er nog volop grote plannen gemaakt, maar niemand had de crisis die daarop volgde zien aankomen.

In maart kwam daar het coronavirus tussen en toen moest alles geannuleerd of uitgesteld worden. 65 procent van de Belgen heeft een grote aankoop of gebeurtenis niet kunnen doen door de coronacrisis.

Reizen en schulden afbetalen

Onze grootste kostenpost waren weinig verrassend verre reizen. 21 procent van de Belgen moest een reis afzeggen. Ook een nieuwe auto kopen zat er voor 20 procent niet in. Daarna volgt schulden afbetalen, iets waar 17 procent van de bevolking niet aan toe is gekomen. De lijst wordt afgesloten met ‘een nieuwe job starten’. Ook dat was geen optie voor 17 procent van de Belgen.

Opvallend is wel dat de coronacrisis een derde van de Belgen ertoe aanzette om een onverwachte aankoop te doen, zoals een nieuwe computer of keukenapparatuur.

Tweede plaats

Alles bij elkaar kostte dat dus gemiddeld 750,27 per persoon en daarmee staat België op de tweede plaats in de ranglijst. De Duitsers verloren het meest (995 euro), daarna komt België en dan volgt Nederland met 707 euro.

Jongeren lijken het zwaarst getroffen. Van de groep die financiële steun moest vragen – aan ouders, vrienden of overheid – was meer dan een derde (36%) tussen 25 en 34 jaar. De belangrijkste reden voor de steunvraag was technische werkloosheid. Bij de 18- tot 24-jarigen was dat jobverlies.

N26 voerde de enquête uit bij 10.000 mensen uit de VS en Europa, van wie 1.000 Belgen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20