Belg kan veel besparen door de vaste lijn te schrappen

Geschreven met input van Youfone.be.

Volgens recente cijfers van Statbel heeft 54% van de Belgische huishoudens nog steeds een vaste lijn ten opzichte van 61% in 2012. Het aantal vaste lijnen neemt met andere woorden af, maar toch beschikt nog steeds meer dan een op twee huishoudens over een vaste telefoon. Dat komt niet omdat de Belg steevast gelooft in de vaste lijn, maar eerder door de manier waarop de telecompakketten zijn opgebouwd. Wie de vaste lijn schrapt, kan echter tot 100 euro per jaar besparen.

Vaste lijn is nog steeds aanwezig, maar wordt steeds minder gebruikt

Bij onze noorderburen liggen de percentages nog hoger. Daar heeft ruim twee derde een vaste telefoon. Nochtans ziet ongeveer de helft van de Nederlanders het als iets voor een uitstervend ras. 37% van de Nederlanders beschikt graag over een vaste telefoon, 38% vindt het onbelangrijk. Vooral ouderen geloven er nog echt in de vaste telefoon. Dat nog zoveel mensen er een vaste telefoon hebben, komt onder andere omdat het gewoon vaak in het telecompakket zit. Voor een aantrekkelijke pakketprijs krijgt men er de vaste telefoon bij.

De situatie in Nederland is te vergelijken met de situatie in ons land. Het aantal belminuten via de vaste lijn neemt al jaren af. In 2012 belde men nog gemiddeld 212 minuten per aansluiting per maand. Dat is ondertussen nog nauwelijks de helft daarvan. Ook in ons land vinden steeds meer mensen een vaste lijn niet langer nuttig, maar zit het nog vaak in het pakket begrepen. Sommige huishoudens hebben het in het pakket zitten en beschikken zelfs niet eens meer over een vast toestel om er gebruik van te maken.

De vaste lijn schrappen en kiezen voor een gsm-abonnement

Veel Belgen kunnen grondig besparen door een ander telecomabonnement te kiezen, een zonder een vaste lijn. Eventueel dient men over te stappen naar een andere telecomprovider. Volgens Het Laatste Nieuws zou het om een besparing van ongeveer 100 euro per jaar gaan. De smartphone, die niet meer uit het dagelijkse leven weg te denken is, is uiteraard een uitstekend alternatief.

Natuurlijk wil dat wel zeggen dat het gsm-abonnement eventueel een upgrade moet krijgen. Niet alle abonnementen bevatten voldoende belminuten. Gelukkig zijn de prijzen tegenwoordig heel scherp. Bij Youfone bieden ze bijvoorbeeld een gsm-abonnement aan voor 4 euro per maand met daarbij 250 MB internet en 200 minuten bellen. 200 belminuten is meer dan het aantal minuten dat de vaste lijn gemiddeld nog wordt gebruikt. Wie onbeperkt wil bellen, betaalt bij Youfone 15 euro per maand. Op het moment van schrijven loopt er zelfs een actie waarbij er gedurende drie maanden een korting van 50% geldt.

Eventueel kiezen voor een huistelefoon met een simkaart

Wie een vaste telefoon in huis echt niet kan laten, kan ook gewoon kiezen voor een vaste telefoon die gebruikmaakt van het gsm-netwerk. Daarbij is er geen vaste telefoonlijn meer nodig en qua functionaliteiten en mogelijkheden lijkt zo’n toestel het als twee druppels water op een klassieke vaste telefoon. Voorbeelden hiervan zijn de Motorola FW200L en de Jetfon X-500. Voor ongeveer 40 tot 50 euro haal je het al in huis. Met een gsm-abonnement van 4 euro per maand kan je vervolgens honderden minuten bellen. Op deze manier kan je 6 tot 7 euro per maand besparen of 72 tot 84 euro per jaar. De telefoon zelf verdien je dus al na ongeveer zes tot negen maanden terug.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20