Belg blijft verknocht aan de auto, ondanks opmars van de elektrische fiets

Autoimporteur D’Ieteren publiceerde de jaarlijkse Polaris-studie, die het voertuiggebruik van de Belg in kaart brengt. Uit de resultaten blijkt dat we blijven vasthouden aan koning auto. Alain De Jong, journalist bij Gocar, legt uit waarom.


Beluister hier het volledige interview met Alain De Jong:


De cijfers: 90 procent van de huishoudens in ons land beschikt over een auto. Het aantal verplaatsingen met de elektrische fiets neemt toe. 42 procent van de ondervraagde particulieren en bedrijven geeft aan klaar te zijn voor de overstap naar de elektrische auto.

  • De Jong zoekt een verklaring: “De reden waarom de auto nog altijd populair is, is omdat de alternatieven toch beperkt zijn. Er moet voldoende dekking zijn. Je moet overal geraken, wanneer je dat wil. Sommige plaatsen zijn moeilijk bereikbaar en dat is nog steeds een probleem voor de Belg.”
  • “Uit de studie blijkt ook dat mensen meer kiezen voor de elektrische fiets. Dat heeft onder andere te maken met het mobiliteitsbudget: men krijgt een financiële aanmoediging als men kiest om met de fiets naar het werk te gaan. Op dat vlak is er toch wel een shift te merken.”

Overstappen naar de elektrische auto

  • “Mensen willen ook wel overstappen naar de elektrische auto. maar er zijn nog wel enkele bezwaren. Elektrische wagens zijn nog steeds vrij duur. Daarnaast zijn er nog een aantal factoren die deze doorbraak bemoeilijken, zoals de beperkte laadmogelijkheden en twijfels over het rijbereik.”
  • “Men rijdt dikwijls maar 20 of 50 kilometer per dag. Dan kan je toch wel een paar dagen tot soms een hele week met één batterijlading doen. Het vergt iets meer plannen. Je moet een beetje uitkijken met een elektrische wagen, je hebt toch al gauw 20 minuten nodig om de batterij weer te vullen. Maar als je daar rekening mee wil houden, dan lukt het perfect voor de meeste mensen”, aldus De Jong.

(nd)

Meer
Auto
Gocar.be - Alain De Jong
Gocar.be - Maxime Hérion
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Maxime Hérion
Meer Auto