Beleggen als kameleon Peter Lynch op de beurs? Ontdek zijn tips.

Flexibel inspelen op veranderende marktomstandigheden is een cruciale voorwaarde voor succes op de beurs. Daarin is Peter Lynch, de kameleon van de beurswereld, een expert. Wat zijn de beleggingsprincipes van deze beursgoeroe?

Gooi je troeven op tafel

Goed nieuws voor de kleine belegger: Lynch is ervan overtuigd dat particuliere beleggers minstens even goed kunnen presteren als professionele vermogensbeheerders. Kleine beleggers hoeven zich immers niets aan te trekken van slechte prestaties op de korte termijn. En ze kunnen volop investeren in small- en midcaps die vaker ondergewaardeerd zijn, terwijl de echt grote jongens voor grotere bedrijven moeten kiezen.

Wees een expert in je vak

Zorg dat je het bedrijf waarin je wilt beleggen begrijpt en dat je op de hoogte bent van wat er omgaat. Wat is het businessmodel, wat is de strategie? Wanneer weet je of je een bedrijf snapt en of je beleggingsidee steekhoudt? Als je het in 90 seconden helder kunt uitleggen aan je (klein)kind, ben je allicht goed bezig.

Bepaal de waardering van groeibedrijven

Peter Lynch is een fan van groeibedrijven. Lynch zweert bij de Price/Earnings-to-Growth of PEG-ratio om die groeibedrijven te evalueren. De PEG-ratio wordt berekend door de koers-winstverhouding te delen door de verwachte lange termijn groeivoet van de winst per aandeel. Als belegger wil je natuurlijk dat de toekomstige winst nog niet in de beurskoers verwerkt zit. Lynch adviseert daarom een PEG-ratio van 1 of minder.

Weet dat de beurskoers je niets vertelt

Een doordenkertje van Lynch: ‘Als mijn favoriete internetbedrijf voor 30 dollar per aandeel noteert, en het jouwe voor 10 dollar, zegt dat niets over de waardering van het bedrijf.’ We verkijken ons vaak op de beurskoers, maar een aandeel is niet noodzakelijk goedkoop omdat het aan 10 dollar noteert, en een ander aandeel is niet per se duur omdat het 30 dollar kost. Je kan bedrijven alleen maar met elkaar vergelijken door rekening te houden met het aantal uitstaande aandelen, de marktkapitalisatie en de winst per aandeel.

Laat je niet afleiden door de media

De media zijn gespecialiseerd in het brengen van slecht nieuws: crashes en schandalen halen de voorpagina’s, goede beurs- en bedrijfsresultaten zitten doorgaans beter weggestopt of komen niet eens aan bod. Als belegger weet je wel beter: beleggen financiert de groei van bedrijven en als je het slim aanpakt, kan je zelf ook rekenen op een mooi rendement.

Bepaal de ideale spreiding

Het wordt tot vervelens toe herhaald: leg niet al je eieren in één mand. Peter Lynch waarschuwt ook voor het andere uiterste: zo veel verschillende aandelen kopen dat het onoverzichtelijk wordt. Hoeveel aandelen je dan wel best in portefeuille houdt, hangt af van jezelf en je beschikbare tijd. Zorg dat je niet meer aandelen bezit dan je er binnen je beschikbare tijd kunt opvolgen en evalueren, meestal een twintig- à dertigtal.

Gebruik de informatie uit je omgeving

Als belegger krijg je voortdurend waardevolle informatie binnen, zeker ook in je dagelijks leven. Waarom draait die ene supermarktketen zoveel beter dan een andere? Merk je dat je kinderen en hun vrienden plots in de ban zijn van een bepaald product of dienst? Neem al deze indrukken op en spit ze verder uit. Met een ruime blik op de maatschappij maak je meer kans om de winnaars van morgen te spotten.

Meer tips om te beleggen als Peter Lynch? Download het gratis e-book.

Meer