Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 25 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Groenen hekelen ‘fiscale hattrick’ van Cristiano Ronaldo

Logo Business AM
Business

03/04/2019 | Dominique Dewitte | 4 min leestijd

Meer dan 160.000 rijke inwoners in 10 EU-landen genieten van volledig legale vrijstellingen op belastingen en dragen niet of onvoldoende bij tot de welvaart in hun land. Koplopers zijn Nederland en het Verenigd Koninkrijk, die elk aan zo’n 50.000 rijke burgers dubieuze belastingvoordelen bieden.

Dat staat te lezen in de studie “Competing for the rich: Tax exemptions and special schemes for the rich”. Vrij vertaald: “De strijd om de rijken: belastingvrijstellingen en speciale stelsels voor de rijken”. De studie werd opgesteld door de politieke fractie van Groenen/Vrije Europese Alliantie (Groenen/VEA) in het Europees Parlement. De fractie vraagt de Europese Commissie een plan op te stellen om een einde te maken aan deze belastingcompetitie. Want volgens woordvoerder Molly Scott Cato veroorzaken deze voordelen euro per euro evenveel extra belastingen voor alle andere belastingplichtigen. Dat is dus discriminatie van alle andere belastingplichtigen die geen vergelijkbare deals kregen.

In het rapport staan een aantal interessante cijfers

  • 15 EU-landen en verschillende landen binnen de Europese Economische Ruimte (EER), waaronder Zwitserland en Gibraltar, bieden zulke belastingvoordelen aan 160.000 mensen. Nederland en het VK zijn de koplopers met elk + 50.000 bevoordeelden.
  • Het Verenigd Koninkrijk heeft zijn beroemde ‘non-dom’-regeling geleidelijk en met tegenzin gereduceerd. Toch blijft ze nog altijd goed voor 120 miljard Britse pond (140 miljard euro) aan inkomsten per jaar.
  • 19 EU-lidstaten belasten kapitaal minder dan arbeid.
  • Meest recent hebben Cyprus en Italië zeer agressieve regelingen ingevoerd. Die combineren veel van de voordelen van andere EU-landen om de belastingen tot een minimum te beperken.
  • De EU-lidstaten lopen niet enkel bedrijven als Apple, Facebook en Amazon achterna. Ook superrijken zoals Juventus-voetballer Cristiano Ronaldo krijgen aanbiedingen die de belastingdruk op hun inkomsten verlagen.

De fraudeur Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo en partner
EPA-EFE/Emilio Naranjo

De Spaanse krant El País maakt in dat verband gewag van de ‘fiscale hattrick’ van de Portugese voetbalgod. Die scoorde hij in juli met zijn transfer van Real Madrid naar Juventus Turijn. Het was de derde keer in zijn carrière dat hij naar een land trok dat hem belastingvoordelen bood.  Zo kan hij in Italië genieten van een maximumtarief van 100.000 euro aan belastingen op inkomsten vanuit  het buitenland. Bijvoorbeeld op zijn portretrechten. Ronaldo’s inkomsten worden geschat op 100 miljoen euro per jaar.

Eerder had hij al in het Verenigd Koninkrijk en in Spanje (waar zijn status viel onder de zogenaamde ‘wet Beckham‘) van belastingvoordelen kunnen genieten. Wat hem er niet van weerhield de Spaanse fiscus voor ettelijke tientallen miljoenen op te lichten. Ronaldo trof in juli vorig jaar een schikking met de Spaanse fiscus. Hij moest een boete van bijna negentien miljoen euro betalen en kreeg 2 jaar gevangenisstraf. Omdat Spanje celstraffen van 24 maanden of minder omzet in een voorwaardelijke sanctie als het de eerste veroordeling betreft, moest de Portugees de gevangenis niet in.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks