Bel20 sluit maart in mineur af

De Brusselse beurs heeft donderdag de maand maart in het rood afgesloten. De Bel20 sloot de dag af met een koersdaling van 1,0 procent tot 4.158,78 punten. 

Op maandbasis wist de Bel20 toch ongeveer 4 procent te stijgen. 

Volgens strateeg Nicolas Deltour van Belfius betekent dit dat beleggers in januari en februari meer angst hadden voor de hoge inflatie en renteverhogingen dan in maart voor de oorlog in Oekraïne. 

Oorlog en inflatie

In gesprek met ABM Financial News benadrukte de strateeg dat, gezien het huidige klimaat, de veerkracht van de markten vrij opmerkelijk is. Daarbij meent Deltour dat de markten veerkrachtiger waren in vergelijking met maart 2020 tijdens de eerste coronalockdown.

Verder merkte Deltour op dat een paar sectoren het aanzienlijk beter deden dan anderen. De strateeg wees in dit verband op aandelen in energie-efficiëntie en de circulaire economie, wat uiteindelijk niet zo verrassend is, aldus Deltour. 

Volgens de strateeg van Belfius zal het sentiment op de beurs in de komende weken sterk bepaald worden door de oorlog in Oekraïne. Ook de gevolgen hiervan op langere termijn zullen de markten beïnvloeden, meent Deltour. Hij verwacht dat de oorlog de toch al hoge inflatie alleen maar verder zal aanjagen.

Terwijl het volgende week schoolvakantie in België is, vindt Deltour het geen goed moment voor traders om de handelsvloer te verlaten. “Er zijn de afgelopen dagen op het diplomatieke front een aantal positieve mededelingen naar buiten gekomen, maar de vraag is of deze ook werkelijkheid worden”, aldus Deltour. Hij adviseert beleggers daarom ook om voorzichtig te zijn, vooral ten aanzien van verklaringen uit Moskou. 

“Wij zijn niet immuun voor een terugval,” zei hij tegen ABM Financial News.

Bij het sluiten van de Europese beurzen noteerde het euro/dollar-paar 0,5 procent lager op 1,1100. 

Op de obligatiemarkt liet de Belgische rente een dalende trend zien, waarbij de tienjarige rente met acht basispunten daalde tot 1,05 procent. In de oliesector daalde de prijs voor een vat ruwe olie met meer dan 4 procent tot ongeveer 107 dollar.

Stijgers en dalers

In de hoofdindex trok Elia de kop met een koersstijging van 1,3 procent, terwijl Solvay 3,9 procent inleverde.

Kepler Cheuvreux was verrast door de investering van WDP in het Zweedse Catena. Toch levert dit volgens het beurshuis een mooi rendement op. Het aandeel won 0,3 procent.

In de BelMid ging Shurgard aan de leiding met een koersstijging van 3,5 procent. Mithra daalde 4,2 procent. 

Euronav boekte een stevig verlies in het afgelopen jaar, al was dit al grotendeels bekend na de publicatie van voorlopige resultaten. ING verwacht dat op korte termijn de resultaten onder druk zullen blijven staan, vanwege de oorlog. Op langere termijn is de bank iets positiever. Het aandeel won 1,6 procent.

Bij de kleine aandelen ging Exmar 3,0 procent hoger en moest Onward Medical 2,8 procent inleveren.

Acacia Pharma besloot de publicatie van de jaarcijfers, die vandaag op de planning stonden, uit te stellen. Reden is de Brexit, waardoor PwC UK niet langer geldt als een toegestane accountant onder de Belgische wetgeving. Het aandeel daalde 2,1 procent.

Energietransporteur Fluxys Belgium heeft vorig jaar iets beter dan verwacht gepresteerd, met een winst die zo’n 2 procent hoger uitviel dan voorzien, stelde Kepler Cheuvreux. Het aandeel Fluxys sloot 0,7 procent hoger.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20