Bel20 sluit handelsdag maar liefst 5,8 procent hoger af

Beleggers hebben de Brusselse beurs woensdag spectaculair hoger gezet. De Bel20 index sloot maar liefst 5,8 procent hoger op 3.884,78 punten. Financials als KBC en Ageas zorgden mee voor het mooie weer.

Er heerst een sprankeltje hoop rond de oorlog in Oekraïne, nu president Zelensky bereid lijkt aan enkele eisen van de Russische president Vladimir Poetin tegemoet te komen. Die laatste zou dan weer niet per se een regimewissel in Oekraïne willen. De belangrijkste eisen zouden neutraliteit van Oekraïne en erkenning van de Krim en de regio Donbas zijn.

In afwachting van een oplossing, blijven er nieuwe sancties tegen Rusland komen. Zowel overheden als bedrijven trekken de handen van het land af.

Amerikaans importverbod Russische olie

De VS kondigden dinsdagavond een verbod op de import van Russische olie af. President Joe Biden gaf dinsdag ook aan dat Amerika met bondgenoten in Europa werkt aan een lange termijn strategie om niet langer afhankelijk te zijn van Russische energie. Veel bondgenoten in Europa zijn nog niet in de positie om Russische olie volledig te verbannen, aldus Biden.

De lidstaten van de Europese Unie zijn het woensdag eens geworden over meer gerichte sancties tegen 160 personen, onder wie 14 oligarchen en prominente zakenlieden.

In het licht van het conflict, dat in de eerste plaats enorm veel menselijk leed veroorzaakt, moet de Europese Centrale Bank morgen de economische gevolgen evalueren waarna de centrale bank met een rentebesluit komt.

“ECB tussen twee vuren”

“Wij gingen eerder uit van twee renteverhogingen dit jaar. Die zijn wat ons betreft niet helemaal van tafel, maar we denken wel dat de ECB zal aangeven nog meer de macro-economische cijfers in het oog te houden en geen haast te hebben om de rente op te trekken. De centrale bank zou wel eens wat meer relaxed kunnen klinken”, blikte Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis, vooruit.

“De ECB zit tussen twee vuren“, ging de econoom verder. “Enerzijds is er de hoge inflatie die nu zelfs nog hoger gaat. Daarbij moeten ze ook de inflatieverwachtingen onder controle houden. Een groot deel van de inflatie is echter geïmporteerd en daar kunnen ze weinig aan doen. Daar kunnen ze zich dan een beetje achter verschuilen.”

“Een andere moeilijkheid is ervoor zorgen dat de euro niet te ver wegzakt, daarmee krijg je immers nog extra inflatie. Daar zullen ze misschien mondeling wat ondersteuning bieden. Als dat niet genoeg is en de euro gaat nog lager, dan zal er op het niveau van G7 wel eens een gecoördineerde actie moeten komen”, legde De Leus uit.

Goedkopere olie

De euro/dollar ging afgelopen weken inderdaad stevig lager. Dat heeft veel te maken met het renteverschil tussen Europa en Amerika en de status van veilige haven die de dollar geniet. Woensdag werd die veilige haven echter wat losgelaten door de voorzichtige hoop die is ontstaan op een oplossing voor Oekraïne. De euro sterkte dan ook meer dan een procent aan ten opzichte van de dollar, maar noteert nog altijd maar aan 1,1085.

Olie werd 7,2 procent goedkoper na een helse rit naar boven de afgelopen weken. Een vat Brent-olie kost nog steeds 119,78 dollar.

De Belgische economie is in het vierde kwartaal van 2021 harder gegroeid dan verwacht, volgens gegevens van de Nationale Bank. In het vierde kwartaal steeg het bruto binnenlands product met 0,6 procent, tegenover een verwachte 0,2 procent.

Het aantal vacatures in de Verenigde Staten is in januari licht gedaald tot 11,3 miljoen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20