Bel20 kan tempo Europese beurzen niet volgen

De Europese beurzen hebben de eerste handelsdag van de week in het groen kunnen afsluiten. De Bel20 had moeite om te volgen en bleef dicht bij huis.

Na een moeizame start van de beursdag is de Eurostoxx50 er alsnog in geslaagd om de dag met een positieve noot af te sluiten. De Europese beursindex heeft er 0,55 procent bijgedaan. Er was onder meer goed nieuws over de inkoopmanagersindex. Die is in april gestegen tot 62,9. Dat is lichtjes meer dan in maart. Toen klokte de index af op 62,5. Een score van boven de 50 wijst op een groei van de industriële sector, een score onder de 50 wijst op een afname.

Bel20 hinkt achterop

De Bel20 had weliswaar moeite om de Europese beurzen te volgen. De Belgische sterindex is dicht bij huis gebleven. Dat was het gevolg van een teleurstellende koersbeweging bij één de zwaargewichten. ArgenX, goed voor zo’n 11 procent van de Bel20, heeft maandagavond 1,8 procent moeten prijsgeven. Een stijging van 0,55 procent voor AB InBev was onvoldoende om de Belgische sterindex overtuigend in de groene zone te duwen. Telenet was de hekkensluiter van de Belgische sterindex. Het aandeel verloor 2,85 procent.

Voorts waren er de dividenduitbetalingen bij Telenet en Umicore. Die hebben een neerwaartse effect op de index want de Bel20 houdt geen rekening met de uitgekeerde dividenden. De impact daarvan blijft weliswaar beperkt.

Groene start Wall Street

Wall Street heeft de dag in het groen gestart. Kort na het luiden van de openingsbel noteerde de Dow Jones 0,6 procent in de plus. De S&P500 deed er 0,5 procent bij en de Nasdaq ging er 0,5 procent op vooruit.

In de Verenigde Staten heeft voornamelijk Warren Buffett alle aandacht naar zich toegetrokken. Hij heeft afgelopen weekend tijdens een aandeelhoudersvergadering aandeelhoudersvergadering van zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway onder meer gesproken over de inflatie, zijn opvolger en Robinhood. De alom bekende miljardair was bijzonder scherp voor de beleggersapp. Hij vergeleek die met een casino. Ondertussen heeft Robinhood scherp gereageerd op de aanvallen van Buffett. ‘Er is een oude garde die niet wil dat gemiddelde Amerikanen een plaats aan de Wall Street-tafel hebben’, klonk het maandagnamiddag.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20