Bel20 kan Europese beurzen niet volgen: zwaargewichten duwen sterindex kopje onder

De Europese beurzen zijn dinsdagavond hoger geschoten ondanks teleurstellend nieuws over het coronavaccin van Janssen Pharmaceutica. Enkel de Bel20 is er niet in geslaagd om het hoofd boven water te houden.

De gezondheidsautoriteiten in de Verenigde Staten (VS) hebben de overheid gevraagd om de vaccinaties met het vaccin van Janssen Pharmaceutica te pauzeren. Bij zes mensen is er een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) vastgesteld na een prik met het vaccin.

Stijgende inflatie VS

Voorts is de inflatie in de VS gestegen met 2,6 procent op jaarbasis. Dat zijn 10 basispunten meer dan de verwachtingen. Op het eerste gezicht lijken de beleggers zich geen zorgen te maken over een stijgende rente als gevolg van de hoger dan verwachte inflatie. Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, heeft afgelopen weekend in een interview met 60 Minutes herhaald dat de centrale bank pas van plan is de rente te verhogen tot de inflatie duurzaam boven 2 procent uitstijgt.

De Dow Jones opende 0,1 procent lager en de S&P500 bleef dicht bij huis. De Nasdaq ging kort na het luiden van de openingsbel 0,35 procent hoger.

Bel20 is kneusje van de klas

Het coronanieuws uit de VS duwde het merendeel van de Europese beurzen alvast niet kopje onder. De Eurostoxx50 noteerde 0,15 procent hoger. Ook in onze buurlanden kleurden de beurstabellen groen. De Bel20 was weliswaar de uitzondering op de regel. De Belgische beursbarometer heeft de handelsdag 0,25 procent lager afgesloten. De oorzaak van die teleurstellende dagprestatie is te vinden bij de zwaargewichten, zoals AB InBev en ArgenX. Die aandelen zijn dinsdag respectievelijk 1,3 en 0,9 procent lager gegaan.

WDP was met een stijging van 2,35 procent de sterkhouder van de Bel20. Colruyt was dan weer de hekkensluiter. Het aandeel van de grootwarenhuisketen nam een duik van 1,8 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20