Bel20 kan Europees peloton niet volgen

De toespraak van Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), breit een vervolg aan de rally van de Europese beurzen. Enkel de Bel20 hinkt achterop.

De ECB gaat in het tweede kwartaal een versnelling hoger schakelen om de rentestijgingen te temperen. Lagarde heeft tijdens een persconferentie laten weten dat de obligatieaankopen onder het PEPP-programma (het Pandemic Emergency Purchase Programme) in het komende kwartaal significant hoger zullen zijn dan in de eerste maanden van dit jaar. Voorts zal de toezichthouder het programma flexibeler inzetten. Dat betekent dat de ECB extra schuldpapier kan kopen zodra de rente stijgt en omgekeerd.

Tienjaarsrentes dalen

Tijdens de persconferentie herhaalde Lagarde ook dat de inflatieopstoten van tijdelijke aard zijn. ‘Hoewel onze meest recente prognoses uitgaan van een geleidelijke toename van de onderliggende inflatiedruk, bevestigen ze dat de inflatievooruitzichten voor de middellange termijn grosso modo ongewijzigd blijven ten opzichte van de vooruitzichten van december 2020’, zei de ECB-voorzitter.

Op het eerste gezicht is Lagarde erin geslaagd om de rente naar beneden te praten. De Duitse tienjaarsrente noteerde omstreeks 17 uur rond -0,332 procent. Dondermiddag was dat nog -0,317 procent. De Belgische tienjaarsrente zakte met 5 basispunten tot -0,05 procent.

Europese beurzen op winst

Ook de Europese beurzen lijken positief te reageren op het nieuws van de ECB. De Eurostoxx50 sloot 0,65 procent in de plus af. Enkel de Bel20 kon donderdag niet volgen. De Belgische sterindex verloor 0,75 procent. Het verlies is onder meer te wijten aan de banken. ING verloor, na een stevige stijging eerder deze week 3,7 procent. KBC moest 0,8 procent prijsgeven. AB InBev is er evenmin in geslaagd om de positieve tendens van de afgelopen dagen aan te houden en verloor 1,9 procent.

In de Verenigde Staten (VS) is er opnieuw rust op de obligatiemarkten. Na een wekenlange stijging is de Amerikaanse rente gezakt tot 1,5 procent. Dat doet de beleggers opnieuw naar de techaandelen lonken. De Nasdaq stond kort na het luiden van de openingsbel 1,6 procent in de plus. De Dow Jones won 0,4 procent en de S&P500 steeg met 0,7 procent. (wdm)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20