QAnon-sjamaan hoopt op strafvermindering omwille van schizofreniediagnose

De QAnon-sjamaan – de relschopper uit Arizona die wereldberoemd- en berucht werd door die iconische foto van hem in sjamaanplunje in het Amerikaanse Capitool – onderhandelt over een minnelijke schikking in de zaak van de Capitoolbestorming. Gevangenispsychologen kwamen tot de vaststelling dat Jacob Chansley, zoals de man echt heet, lijdt aan een verscheidenheid van psychische aandoeningen. Dat meldde zijn advocaat aan persbureau Reuters.

Waarom is dit belangrijk?

Dit is de juridische nasleep van de bestorming van het Amerikaanse Capitool op 6 januari. De rellen vonden plaats nadat de toenmalige president in een vurige toespraak ten onrechte beweerde dat zijn verkiezingsnederlaag in november het gevolg was van fraude.

In een interview zei advocaat Albert Watkins dat psychologen van de federale overheidsorganisatie Bureau of Prisons (BOP) bij zijn cliënt schizofrenie, bipolaire stoornis, depressie en angstaanvallen hebben gediagnosticeerd.

De bevindingen van de BOP, die nog niet openbaar zijn gemaakt, suggereren dat Chansleys geestelijke toestand verslechterde door de stress van zijn eenzame opsluiting in een gevangenis in Alexandria, Virginia, aldus Watkins.

“Naarmate hij meer tijd in eenzame opsluiting doorbracht… was de achteruitgang van zijn scherpzinnigheid merkbaar, zelfs voor een ongetraind oog,” zei Watkins donderdag in een interview.

Hij liet ook optekenen dat Chansleys dossier uit 2006 over zijn geestelijke gezondheid, uit zijn tijd bij de Amerikaanse marine, een soortgelijke diagnose liet zien als die van de BOP.

Gehoornd hoofddeksel

Chansley is wellicht de meest herkenbare van de honderden Donald Trump-aanhangers die het Capitool bestormden.

Chansley, uit Arizona, werd binnenin het Capitool gefotografeerd met een bonten en gehoornd hoofddeksel, in ontbloot bovenlijf en met een vlaggenmast voorzien van de Stars and Stripes in de hand. Hij gelooft in de QAnon-complottheorie die Donald Trump als messianistisch verlosser ziet en de Democratische partij beschouwt als een bende satanistische pedofielen en kannibalen.

Hij wordt onder meer beschuldigd van verstoring van de openbare orde en belemmering van een officiële procedure.

Jezus, Boeddha en een chocoladesoeppuinhoop

Watkins heeft niet gezegd dat Chansley overweegt om schuldig te pleiten. Niettemin proberen verdachten die onderhandelen over schikkingen meestal schuldig te pleiten aan een minder ernstige aanklacht om hun mogelijke gevangenisstraf te verminderen.

De advocaat zei nog dat de autoriteiten zullen moeten bepalen hoe Chansley toegang kan krijgen tot de behandeling die hij nodig heeft om “actief deel te nemen aan zijn eigen verdediging”. Schuld bekennen aan een aanklacht maakt een rechtszaak overbodig, maar verdachten moeten nog steeds geestelijk competent worden verklaard om dat te kunnen doen.

Hij vermeldde ook dat zijn cliënt enkele waanideeën heeft geuit, waaronder “het geloof dat hij inderdaad rechtstreeks verwant was aan Jezus en Boeddha.”

“Wat we gedaan hebben is van een ongewapende, ongevaarlijke, vreedzame man (…) – met een reeds vastgestelde geestelijke kwetsbaarheid – een chocoladesoeppuinhoop gemaakt,” aldus nog Watkins.

535 arrestaties

Federale aanklagers hebben 535 mensen gearresteerd op beschuldiging van deelname aan het geweld op 6 januari, waarbij relschoppers de strijd aanbonden met de politie, ruiten ingooiden en leden van het Congres en toenmalig vicepresident Mike Pence verschrikt moest vluchten.

Ongeveer 20 verdachten hebben tot nu toe schuldig gepleit aan federale aanklachten in verband met de aanval.

Chansley zit vast in afwachting van zijn proces, nadat aanklagers een federale rechter ervan hebben overtuigd dat hij een gevaar blijft als hij wordt vrijgelaten.

Lees ook: Facebook, Twitter en Google op het matje geroepen: wat is hun rol bij de bestorming van het Capitool?

(jvdh)

Meer
Lees meer...
Markten