Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 05 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

De begrafenisindustrie in Moskou geeft een goed beeld van hoe men zaken doet in Poetins Rusland

Logo Business AM
Business

07/07/2019 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

In Rusland werd vorige maand anti-Kremlin journalist Ivan Golunov gearresteerd en na hevig protest opnieuw vrijgelaten. Golunov zou in het bezit zijn geweest van drugs. Later werd duidelijk dat de journalist slachtoffer werd van een fabricage. Hij was er door de politie was ingeluisd en ‘bewijzen’ waren duidelijk gefabriceerd. Golunov heeft met zijn werk dan ook al veel vijanden gemaakt. In een lang en complex artikel dat nu door de Russische website Meduza wordt gepubliceerd geeft Golunov een ontstellend beeld van hoe het er in Rusland aan toe gaat. Het onderwerp? De Russische begrafenisindustrie…

De Russische wet garandeert elke burger een gratis begrafenis, maar in werkelijkheid is dat in Moskou onmogelijk geworden. Begraafplaatsen kosten er tussen de 15.000 en 60.000 euro. Al wie ook maar kan probeert rouwende familieleden geld afhandig te maken: dat begint bij de artsen in het ziekenhuis, gevolgd door de politie, de begrafenisondernemers en de mensen die de begraafplaatsen beheren. De ganse begrafenisindustrie in Moskou is in handen van de staat, maar wordt de facto geleid door een lokale maffia. Die genereert jaarlijks 178 miljoen euro aan omzet.

Een oranje Lamborghini Aventador LP

Ritual, het staatsbedrijf, dat de begrafenisindustrie in Moskou beheert, werd altijd al geleid door een reeks duistere figuren. Maar nadat in 2016 een vuurgevecht uitbrak op een van de begraafplaatsen vielen 3 doden. Daarna kwam de ganse begrafenisindustrie in handen van een reeks Kremlin-getrouwen. De meeste onder hen bekleedden eerder topposities in de administratie van de regio Moskou. Aan de top van het bedrijf staat Aleksei Dorofeev, die hoofd is van de Russische geheime dienst FSB voor de regio Moskou.

Volgens Golunov regeert Dorofeev als een halfgod over Ritual, daarin bijgestaan door 2 voormalige politie-officiers. Het trio woont in eenzelfde luxebebouwing net buiten de stad en laat naar goede Russische gewoonte het geld flink rollen. De vrouw van een van hen rijdt met een oranje Lamborghini Aventador LP, een wagen die meer dan 250.000 euro kost. Zijn zoon baat verschillende nachtclubs in de regio Moskou uit die bekend staan om hun extravagant rijke klanten.

Wat is Poetinisme? ‘Voor mijn vrienden, alles; voor mijn vijanden, de wet’

Onderzoeksjournalistiek van dit niveau blijft in Rusland meestal zonder gevolgen, maar deze keer zou het wel eens anders kunnen aflopen. De gefabriceerde aanklacht tegen Golunov was zulk een groots schandaal dat een afrekening onder de politieke elite dreigt. Volgens insiders hangen er dan ook ontslagen en criminele aanklachten in de lucht.

Maar dat de corruptie in Rusland hiermee echt onder druk komt te staan, lijkt bijna onmogelijk. Te veel hooggeplaatste politici profiteren van het systeem. De Russische president Vladimir Poetin lijkt er vooralsnog niet van te overtuigen dat een sociale orde mogelijk is die niet haar basis vindt in geweld en fraude.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO