Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 11 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Beaujolais verwacht kleinere, maar kwalitatieve oogst

Logo Business AM
Economie

26/08/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

De Franse Beaujolais-wijnen hebben dit jaar met een combinatie van tegenslagen moeten afrekenen. Daardoor is de oogst gevoelig ingekrompen. Dat heeft David Ratignier, vice-voorzitter van Inter Beaujolais, gezegd. Hij wijst erop dat de wijngaarden in april zwaar onder vriestemperaturen hadden te lijden. Tijdens de zomer hebben echter ook hittegolven en zware hagelstormen volgens Ratignier zware schade aangericht.

Hij verwacht dat dit jaar een oogst van minder dan 600.000 hectoliter zal worden geteld. Dat zou een daling met meer dan 25 procent betekenen tegenover vorig jaar. Over de kwaliteit van de wijnen is Ratignier echter meer optimistisch gestemd.

Petanquebal

Sommige wijnboeren maken gewag van stormen met hagelbollen met een omvang van een petanquebal. Ook David Ratignier zegt dat de sector moet afrekenen met extreme klimaatgebeurtenissen, zoals de meteorologen hadden voorspeld. Er zijn volgens hem geen gematigde weersomstandigheden meer.

“Op een dag tijd kan men drie grote hagelstormen hebben, vergezeld met enkele kleinere buien en veel regen,” zegt Ratignier. “Ook de warmte is extreem. Er waren deze zomer temperaturen van meer dan 40 graden Celsius. Bovendien moet de sector met een zware droogte, net zoals vorig jaar, afrekenen. Dat zijn geen normale weersomstandigheden.”

“Er is niet alleen de schade die door de vorst, hitte en hagel is veroorzaakt,” zegt Ratignier nog. “Men mag verwachten dat ook nog tijdens het sorteerproces een belangrijke vermindering zal volgen. Imperfecte druiven worden dan immers verwijderd. Dat sorteerproces kan mogelijk nog meer verrassingen aan het licht brengen.”

Kwaliteit

Op het gebied van kwaliteit mag men zich volgens Ratignier echter optimistisch opstellen. “We hebben uitzicht op een bijzonder goed jaar,” voorspelt hij. “De voorraden hebben een goede maturiteit. Bovendien zijn vanaf nu ook de weersvoorspellingen positief.”

Midden augustus werd de Beaujolais getroffen door een reeks hagelstormen die diagonaal door de regio zijn getrokken. Daarbij moesten de wijnboeren op een dag verliezen tussen 20 procent en 50 procent melden. Vooral het gebied Pierres Dorées, in het hart van de Beaujolais, werd zwaar getroffen. Daarbij liepen de verliezen in sommige gevallen op 60 procent.

“Het Domaine JP Rivière, in het hart van de Pierres Dorées, zegt door de ongunstige weersomstandigheden dit jaar mogelijk 75 procent van zijn totale oogst te hebben verloren,” zegt Sophie Kevany, redacteur bij de gespecialiseerde nieuwssite Decanter.com.

“Wijnbouwer Jean-Pierre Rivière zegt te verwachten dat zijn productie dit jaar slechts tussen 25 procent en 30 procent van de gemiddelde opbrengst zal bedragen. Daardoor zullen volgens hem bevoorradingsproblemen niet uitgesloten zijn.”


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks