Bayer zet 4,5 miljard dollar extra opzij voor glyfosaatgeschil in de VS

Het Duitse chemieconcern Bayer zet nog eens miljarden opzij voor het toch al dure geschil over glyfosaat in de VS. Voor het tweede kwartaal werd een extra provisie van bruto 4,5 miljard dollar (zo’n 3,8 miljard euro) aangelegd om mogelijke langetermijnrisico’s te dekken, meldde het bedrijf donderdag.

Bayer wordt geconfronteerd met een hele reeks rechtszaken in de Verenigde Staten sinds de overname in 2018 van Monsanto, de producent van onkruidverdelger Roundup, op basis van glyfosaat. Die stof is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie “waarschijnlijk kankerverwekkend”, maar Bayer verwerpt die karakterisering.

Bayer wil een programma op poten zetten om verdere rechtszaken af te handelen indien het Amerikaanse hooggerechtshof zou beslissen in het voordeel van een klager of niet zou ingaan op de vraag tot een herziening.

De groep heeft er wel alle vertrouwen in dat het hooggerechtshof met een uitspraak zou komen die gunstig is voor het bedrijf. CEO Werner Baumann heeft hoge verwachtingen voor die uitspraak van de hoogste rechtbank in de VS.

Belangrijk arrest in 2022

Het gaat over de zaak van Edwin Hardeman, die meent dat hij door glyfosaat kanker kreeg en een schadevergoeding van 25 miljoen dollar toegekend kreeg. Bayer is echter van plan om een herziening van de zaak aan te vragen in augustus. Een definitieve beslissing wordt waarschijnlijk in in 2022 verwacht. Een oordeel in het voordeel van Bayer zou een signaalfunctie hebben, aldus het chemiebedrijf.

Bayer hoopt op deze manier een streep te trekken onder alle rechtszaken, die draaien rond miljarden euro’s. Eerder werd al een monsterschikking overeengekomen waardoor 96.000 klachten werden afgesloten. Het is nog niet duidelijk hoe toekomstige rechtszaken zullen worden afgehandeld. Bayer legde onlangs een vijfpuntenplan voor nadat een rechter eerdere oplossingen had verworpen om de kosten van toekomstige klachten tegen Roundup te verminderen.

In totaal had Bayer tot nu al 11 miljard dollar uitgetrokken voor de glyfosaatkwestie.

Meer