BAT beticht rookvrij product van Philip Morris van patentbreuk

British American Tobacco (BAT) heeft in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland tegen concurrent Philip Morris International een klacht neergelegd. Het conflict heeft betrekking op IQOS. Dat is een apparaat dat Philip Morris op de markt heeft gebracht en tabak opwarmt in plaats van te verbranden. Het apparaat zou volgens de klacht gebruik maken van technologie die een inbreuk pleegt op patenten van British American Tobacco.

Geëist wordt dat Philip Morris de import van IQOS stopzet, tenzij het bedrijf op de technologie van zijn concurrent een licentie neemt. BAT vraagt ook een schadevergoeding.

Marktaandelen

BAT zegt de technologie voor de opwarming van tabak onder de naam Glo eerder op de markt te hebben geïntroduceerd. Philip Morris ging vorig jaar met de verkoop van IQOS in de Verenigde Staten van start. Het toestel is ook het enige product voor de opwarming van tabak dat in de Verenigde Staten legaal mag worden verkocht.

Philip Morris zegt in een reactie de klacht van zijn concurrent nog niet te hebben kunnen bestuderen. Het bedrijf zegt wel zich met alle middelen tegen de argumenten van BAT te zullen verdedigen. BAT heeft niet meegedeeld hoeveel compensaties wordt gevraagd.

‘Tabaksfabrikanten leveren een strijd om een groter aandeel te verwerven in de groeiende markt voor rookvrije producten,’ aldus het prsbureau Reuters. ‘Daarbij investeren ze miljarden dollar om alternatieven te ontwikkelen. Aangezien steeds minder mensen traditionele sigaretten roken, experimenteren producenten met elektronische sigaretten en apparaten voor de opwarming van tabak.’

Japan

Traditionele sigaretten werken met een verbrandingsproces. IQOS verwarmt daarentegen de tabak, waardoor een aerosol met nicotine wordt gegenereerd. Deze apparaten verschillen ook van elektronische sigaretten zoals Juul, die gebaseerd zijn op de verdamping van een vloeistof die nicotine bevat.

‘Tabaksbedrijven zitten in een technologische race om consumenten het beste rookalternatief te bieden,’ zegt Simon Cleverly, directeur corporate affairs bij BAT. ‘Patenten spelen daarin een belangrijke rol. Gezien de aanzienlijke investering die we hebben gedaan in de ontwikkeling van onze producten, kunnen we eenvoudigweg niet toestaan dat concurrenten onze gepatenteerde innovaties en technologie zonder licentie in hun apparaten gebruiken.’

Philip Morris startte twee jaar geleden bij een Japanse rechtbank zelf tegen BAT een gelijkaardige juridische procedure. Volgens de klacht pleegden een aantal kenmerken van Glo een inbreuk op de Japanse patenten van Philip Morris. Dat proces is nog steeds aan de gang.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20