Bankrekeningen van Canadese betogers niet langer bevroren

De Canadese premier Justin Trudeau heeft de noodtoestand vanwege de hevige coronaprotesten in de hoofdstad Ottawa opgeschort. Bankrekeningen van betogers worden volgens de Canadese regering niet langer bevroren.

“Na zorgvuldige overweging zijn we klaar om te bevestigen dat de situatie niet langer een noodsituatie is. Daarom zal de federale regering het gebruik van de noodwet beëindigen”, zei Trudeau tijdens een persconferentie.

Minister van Financiën Chrystia Freeland merkte op dat sommige bankrekeningen echter alsnog bevroren zullen blijven, weet het Canadese CTV News. “Niet vanwege de noodmaatregelen”, zei Freeland. “Er zullen onder andere gerechtelijke bevelen zijn, en vanwege deze bevelen kunnen de bankrekeningen bevroren blijven.”

“Illegale bezetting”

Afgelopen maand verzamelden grote groepen betogers zich in de Canadese hoofdstad Ottawa. Alles begon met een truckersprotest die zich het Vrijheidskonvooi noemde. Eind januari kreeg premier Trudeau het zelfs zo benauwd dat hij even moest onderduiken.

Truckers blokkeerden ook dagenlang een brug tussen Canada en de Amerikaanse stad Detroit, een belangrijke handelsroute die van cruciaal belang is voor de autoproductie.

Na weken van protesten kondigde Trudeau de noodtoestand af. “Dit is niet langer een wettig protest tegen het regeringsbeleid. Het is nu een illegale bezetting. Het is tijd voor de mensen om naar huis te gaan”, zei hij toen.

Die noodtoestand gaf banken en andere financiële dienstverleners de toestemming om zonder gerechtelijk bevel rekeningen te bevriezen of op te schorten.

“Het inroepen van de noodwet was noodzakelijk”, zei Tudeau eerder deze week. “De politie vertrouwde daarop zodat ze beveiligde gebieden in het centrum van Ottawa en bij grensovergangen konden opzetten. Het heeft voorkomen dat buitenlands geld illegale blokkades kon blijven financieren en het zorgt ervoor dat onze grenzen open blijven.”

Checkpoints

De rust zou nu grotendeels zijn teruggekeerd in Ottawa. Afgelopen weekend heeft een grootschalige politieactie de meeste vrachtwagens en betogers het centrum van de stad uitgejaagd. Dat na ruim drie weken van opstoppingen.

Toch blijven er in en rond de stad checkpoints aanwezig uit vrees dat de demonstranten zouden terugkeren.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20