Banken voorspellen dat pond nog een tijdje in waarde zal dalen

De toekomst van het Britse pond ziet er volgens een aantal belangrijke banken nog altijd niet gunstig uit. Als er geen economische deal komt tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zou de munt nog 20 procent van z’n waarde kunnen verliezen. Mogelijk zullen pond en euro dan een historisch punt van pariteit bereiken. De onderhandelingen zitten sinds vorige week muurvast, dus heel onwaarschijnlijk is dit scenario niet meer.

Alles zal afhangen van hoe de onderhandelingen met Europa verlopen. Als er geen deal over de Brexit komt, dan zal het pond daar de zwaarste klappen van incasseren. Dat scenario is niet onwaarschijnlijk, aangezien de gesprekken sinds vorige week compleet vast zouden zitten. Toen de Britten vorig jaar voor de afscheiding van de Europese Unie stemden, begon het pond aan een vrije val. Ruim twee jaar geleden was de munt nog meer dan 1,40 euro waard. Maar de dag na het referendum stortte het pond in.Sindsdien heeft de munt nog een paar keer een vrije val gekend, telkens wanneer het Verenigd Koninkrijk tegen de touwen hing. Eerst omdat er onrust ontstond over de harde Brexit die premier Theresa May had aangekondigd. En de laatste maanden speelt Europa het spelletje hard en komen de onderhandelingen muurvast te zitten. Een pond is intussen nog 1,12 euro waard, en de munt heeft zelfs al nog dieper gezeten. De chaos in Catalonië heeft uiteraard ook geen gunstig effect op de Europese munt.

Nog niet voorbij

Wie regelmatig Londen of de rest van het Verenigd Koninkrijk bezoekt, heeft het wel al gevoeld in z’n portefeuille. En dat zou volgens veel banken nog een tijdje kunnen duren, stelt de website Business Insider. De meerderheid verwacht dat het pond nog zo’n 20 procent van z’n huidige waarde zal verliezen, tenzij er een oplossing voor de moeizame onderhandelingen komt. JP Morgan ziet het pond nog tot eind 2019 in waarde afnemen. Tegen dan zou pariteit tussen pond en euro bereikt moeten zijn. Het grootste probleem is het feit dat het Verenigd Koninkrijk zonder een handelsakkoord met de Europese Unie verder zal moeten. Volgens de bank onderschat de regering dat scenario en zal de export mogelijk ernstig afnemen. In het slechtste geval gaat de Britse economie in recessie en moet de Bank of England ingrijpen. ING ziet het voorlopig niet tot pariteit tussen euro en pond komen. Daarvoor zou een echt rampscenario nodig zijn, waarbij de onderhandelingen de komende zes maanden compleet zouden instorten. Het pond zal wel dalen tegenover de dollar, maar ING vermoedt dat ook de euro achteruit zal gaan. Ook de Europese Unie zal immers niet ongeschonden uit de onderhandelingen komen.

HSBC voorspelt de laagste waarde van het pond tegenover de dollar (1,10 dollar). Daar stellen analisten dat de gevolgen enorm zouden zijn als er geen deal met de Europese Unie komt, ook al heeft de Britse regering altijd gezegd dat “geen deal beter is dan een slechte deal”. BNP Paribas blijft voorzichtig in z’n voorspellingen, maar stelt eveneens dat het afspringen van de gesprekken of het uitblijven van een economische deal nefast zal zijn voor de waarde van het pond.

Het kan ook anders

Omgekeerd hebben de banken een tijdje geleden voorspeld dat het pond in het geval van een zachte Brexit snel weer hetzelfde niveau tegenover de dollar als voor het referendum zou bereiken. Bij een zachte Brexit zouden de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk nauwe banden met elkaar onderhouden. Wat dat voor de euro zou betekenen is niet duidelijk. Maar dit scenario lijkt om politieke redenen heel onwaarschijnlijk. De grenzen zouden dan bijvoorbeeld open blijven, terwijl migratie eigenlijk de belangrijkste reden is waarom de Britten voor een Brexit hebben gestemd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20